Es compleix el 320 Aniversari de la Independència de les Aldees de Morella


comarquesnord.cat,
» dimecres, 9 de febrer de 2011

El Centre d’Estudis dels Ports (CEP) ha recordat aquest dimecres un aniversari clau per a diversos pobles de les comarques dels Ports i del Maestrat. El 9 de febrer es compleixen 320 anys de la Independència de les Aldees de Morella, el que afectà a Catí, Olocau, Cinctorres, Castellfort, Vilafranca, Portell, el Forcall, la Mata, Vallibona

» 320 anys després
El rei Carles II d’Habsburg signà el decret d’independència municipal de vuit aldees i un carrer de Morella el 9 de febrer de 1691. Durant eixe any, el comissionat regi va anar passant per cadascuna de les noves viles per a donar possessió de les aigües, els camins, la carnisseria, els forns, etc. als jurats de cada poble, que seguien sent els mateixos, però sense les limitacions de les cartespobla, sentències i concòrdies anteriors. Per exemple, van plantar una forca a l’entrada de cada vila, ja que l’única aldea que en podia tenir fins aleshores era Olocau, que conservava privilegis anteriors a l’annexió a Morella.

El CEP és una entitat fundada el 1983 dedicada a la promoció del valencià, l’estudi científic i la defensa de la comarca dels Ports.

Més informació: | |