Alumnes, professors i hostalers participen en una nova edició de les Jornades Gastronòmiques



comarquesnord.cat, Matarranya
» dijous, 10 de febrer de 2011

L’Escola d’Hostaleria de l’IES Matarranya acull, des del passat dilluns, les ja tradicionals Jornades Gastronòmiques que organitze el Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya i que enguany estan centrades en tres productes de la terra, com són los bolets, la tòfona i el magre. Al llarg de les dos pròximes setmanes, alumnes de la Formació Professional de Cuina i del PCPI de serveis de l’institut i també hostalers i empresaris de la comarca participaran en l’ampli programa que oferte esta nova edició de les Jornades Gastronòmiques.

L’acte inaugural d’estes jornades va estar presidit, entre altres, per la consellera de Turisme de la Comarca del Matarranya, Carmen Agud, qui va destacar que “la nostra comarca està apostant per un desenvolupament compromès amb los valors que tenim”. A més, Agud va ressaltar que “los motors de desenvolupament de la nostra comarca són lo sector turístico i el sector agroalimentari, de tal forma que la gastronomia implique un dibuix ple de sabors i aromes” i tot això s’ha consagrat com “una cultura”.

Per la seua banda, lo president del Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya, Javier Celma, va apuntar que “enguany les Jornades Gastronòmiques tindran un valor afegit perquè fem un conveni de col·laboració amb l’IES Matarranya molt associat a la gastronomia amb l’objectiu de donar-li un impuls i un valor afegit als nostres productes”. Lo mateix Celma va remarcar que “tenim uns productes molt bons a la zona”, però tot i això “mos coste treure-li el valor afegit”, i va concretar que “a veure si a través de la restauració podem que el benefici repercuto a la comarca”.

La inauguració de les jornades va comptar amb l’assistència del Director Provincial d’Educació a la Província de Teruel, Jesús Villel, qui va tindre unes paraules per al recent desaparegut president de Inco, Agustín Gil. Pel que fa a l’activitat educativa i formativa, Villel va subratllar el paper que tenen tant los empresaris del sector com lo professorat pel futur dels alumnes que estan estudiant cuina i serveis al Matarranya, però també va apuntar que no cal tancar les jornades als productes de la terra i obrir-se a comarques de l’entorn.

Lo primer dia d’estes Jornades Gastronòmiques se va tancar amb una xerrada a càrrec de Jaume Fons, membre de l’Associació Amics dels Bolets de Beseit, que se va centrar en aspectes bàsics de la micologia, com ara “com són los bolets, com se reprodueixen i la seua identificació”. A través d’esta xerrada, Fons també va fer una aproximació a les millors espècies que se troben a Aragó i va fer també una incursió a la riquesa micològica del Matarranya. Lo passat mes de novembre, etapa de recollida potencial de bolets, Jaume Fons ja va oferir una xerrada a l’IES Matarranya.

Les Jornades Gastronòmiques també han ofert altres activitats, com ara un taller de cata i tall de magre, així com una jornada d’assessorament a les empreses de l’hostaleria i restaurants. Durant la pròxima setmana, los alumnes inscrits a les jornades també faran un viatge a Mont-roig, on tindran l’oportunitat de conèixer una empresa especialitzada amb lo món de la tòfona, visitaran lo restaurant Consolació del poble i visitaran un assecador de pernils.

Més informació: | | |