Fabra inaugura la Fira de la Tòfona Negra



comarquesnord.cat, Catí
» dissabte, 19 de febrer de 2011

El president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, el diputat de Desenvolupament Rural, Ramón Tomás, i l’alcalde de Catí, Manuel Puig, han inaugurat aquest matí la VIII edició de la Mostra de Tòfona Negra dels Ports i el Maestrat. Unes jornades que compten amb el suport de la institució provincial, la Generalitat Valenciana, Portmader i l’Ajuntament de Benassal. Així mateix col·labora la Mancomunitat Alt Maestrat, Ruralcaixa, el Ceam, la Pymec, Asetmyco, la Va unir de Llauradors i l’Associació de Productors i Recol·lectors de Tòfona de Castelló.

Des dels seus orígens les jornades tracten de donar a conèixer aquest producte que es recol·lecta en els boscos de l’interior de Castelló i també es conrea en explotacions d’alzines i avellaners a les comarques dels Ports, el Maestrat i el Palancia. La localitat de Catí destaca per la seva tradició trufera, ja que en el municipi es troben alguns dels cercadors més experts de la zona i la producció més elevada de la província en tòfona negra que creix en les arrels dels avellaners.

El president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, ha destacat “la importància d’un element diferenciador de la gastronomia castellonenca que cada any guanya en importància i consum. Les desenes de stands que hem visitat aquest matí així ho prova. Sense oblidar l’enorme impacte econòmic que té per als municipis de la zona dels Ports i el Maestrat el seu cultiu, servint de sustento per a centenars de famílies”.

Al llarg de la jornada inaugural es realitzen unes jornades tècniques en les quals es debatrà el cultiu, les noves tècniques de desenvolupament i la comercialització del fong, i se celebrarà una taula rodona sobre la gestió de les plantacions. Per al diumenge estava està previst un concurs de tòfones de gran grandària, un concurs gastronòmic amb alumnes de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Castelló, un altre concurs de gossos cercadors i una exhibició de recerca de tòfones amb javelina. Hi haurà una suculenta degustació i menjar per als assistents preparada per l’Escola d’Hostaleria.

Amb motiu de les jornades, els bars i restaurants de Catí oferiran menús especials que tindran la tòfona com a principal ingredient.
Així, es podran degustar ous fregits trufats, conill trufado, carrillera trufada, pudin de pinya trufat, timbal de cua de bou trufat, bacallà al pil pil de tòfona i sorbet de mojito amb rom trufat.

Més informació: | | | |