La Todolella tanca la roda de les santantonades als Ports


comarquesnord.cat, La Todolella
» divendres, 25 de febrer de 2011

Entre els preparatius i les festes posteriors a la Santantonada, Sant Antoni a la Todolella s’allarga tres caps de setmana. Sant Antoni, segons alguns han afirmat, és un sant casolà, familiar, protagonista d’un fenomen insòlit en el calendari festiu autòcton; podria ser aquesta també la definició de la festa que els veïns de la Todolella li dediquen al Sant.

La barraca, els animalets i la santantonà son els elements fonamentals en la jornada central de les festes; però a la Todolella te unes característiques peculiars que ens han arribat de molt lluny: la sobrietat d’aquesta santantonà, la perfecta estructuració de la representació de les temptacions i eixa música de dolçaina que marque en diferents tocs l’inici i la fi de cadascú dels actes programats li donen un valor que tan sols qui la viscut pot entendre.

Junt al foc, a la lluita de les forces de la natura, de la claror i la nit, hi ha un element més que convida al que encara no la vist a gaudir-la de ple. És la germanor del poble, la gastronomia, la vida al carrer a pesar del fred.

El diumenge següent a la festa i per ajudar a pagar-la es realitza la subhasta de les xulles i l’armoneda de plats. El poble torna a la plaça i el foc torna a convocar-los en una menjada on els productes de la terra es paguen millor que mai.

» Programa d’actes
» Dissabte 26 de Febrer
» 9h. Eixida a buscar la llenya.
» Al llarg del dia es vestirà la ‘barraca’.
» 21,30h. Benedicció d’animals, a continuació ‘Santantonà’ i cremà de la ‘barraca’.
» 0,30h. Ball amb orquestra

» Diumenge 27 de Febrer
» 12h. Missa en honor a Sant Antoni i a continuació processó.
» 13,30h. Cercavila amb els dolçainers de la Todolella.

Més informació: |

1 comentari

  1. ¿La lluita de les forces de la natura?
    Diria jo, la lluita del bé contra el mal. Lluita que encara és actual, el bé guanya la guerra malgrat que perd la vida.
    Això és el que ens va ensenyar Nostre Senyor Jesucrist, “aquell que vulgui conservar la vida la perdra però el que la doni la guanyarà”
    Explicat ràpidament això és el que penso que es representa a la santantonà del meu poble.
    Josep Maria