Todolella ha tancat la roda de les “Santantonades” a la comarca dels Ports




comarquesnord.cat, La Todolella
» diumenge, 27 de febrer de 2011

A la Todolella l’origen de la festa de Sant Antoni es perd en el temps, i a més, és l’únic poble que mai l’’ha deixat de celebrar, el que explica les ganes i la il·lusió que vam poder vore en els joves de la població a l’hora de confeccionar i portar endavant la festa. També és una de les notes destacables de la festa a La Todolella, la implicació de pràcticament tots els joves per poder seguir recuperant any darrere any la festa del foc. La data de celebració en aquest municipi es relaciona en la Pasqua, així el cap de setmana gros de la festa és l’anterior a Carnestoltes

El dissabte, va ser el dia central de la festa, i va començar amb la construcció de la monumental barraca. La llenya estava espargida per la plaça del poble, mentre alguns joves s’encarregaven d’anar fent pujar les darreres rames que completaven la barraca que cremaria per tancar la celebració unes hores després. Ja a eixes hores es podia veure com tot el món estava implicat. Fins i tot els més menuts s’atrevien a fer la seua pròpia barraca, tot i que després hauria de ser desmuntada per tal de completar la oficial, la gran.

Acabada de muntar la barraca i netejada la plaça amb l’ajuda d’un tractor, tots es dirigien al pavelló de La Todolella per gaudir del sopar. Caballistes i col·laboradors de la festa sopaven ben apressa per tal de no fer tard a la benedicció dels animals que començava a les nou i mitja de la nit, a la plaça on ja esperava el mossèn per destacar, com no, el paper primordial dels animals a la nostra comarca. Poc a poc animals i amos es van anar reunint-se a la plaça del poble per tal de fer la tradicional volta que acabaria, com mana la tradició, amb la repartició de la coqueta.

La música, una altra de les parts importantíssimes a la festa de La Todolella començava a prendre protagonisme. Obria la volta dels animals i també va amenitzar eixa repartició de les coquetes, d’una mida realment espectacular.

Una vegada els animals havien estat beneits pel mossèn, majorals i joves del poble van anar preparant-se per a la tradicional Santantonada que omple de música i d’alegria els carrers de tot el poble i que es culminaria amb l’encesa de la barraca.