El Govern d’Aragó ha demanat que les basses laterals del riu Tastavins es declarin d’interès general


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Matarranya
» dimecres, 2 de març de 2011

Lo Govern d’Aragó va acordar instar el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) a declarar com a obres d’interès general les tres basses laterals de la conca alta del riu Tastavins per a regular el cabal d’aigua. Se tracte d’un pas necessari per a la signatura del conveni entre l’Institut Aragonès de l’Aigua i el MARM per materialitzar la comanda d’execució d’estes actuacions, que seran finançades en la seva totalitat pel Ministeri.

Les obres seran executades per l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAI), que ja va avançar els tràmits administratius i agilitzar los terminis al licitar i adjudicar los avantprojectes per a la construcció de les basses de Mont-roig, lo Riu dels Prats i Pena-roja. En estos moments, i segons van avançar del treball sobre el terreny, fa més d’un mes que van començar l’estudi topogràfic i les prospeccions de la bassa de Mont-roig i també s’està fent l’estudi i les cates geològiques de la bassa de Pena-roja.

La declaració de les basses laterals agilitzar lo procés de construcció permetria agilitzar el procés d’execució dels projectes. A la vegada, està previst que els avantprojectes de les tres basses laterals estiguin acabats cap a finals d’abril. A més, se tracte d’uns avantprojectes molt complerts que tot seguit, complint una sèrie de connotacions, se poden convertir en projectes. Abans de iniciar-se les obres, però, hi haurà un període d’exposició pública.

Pel que fa al projecte de creació d’estes tres basses laterals al riu Tastavins, l’alcalde de Pena-roja, Francisco Esteve, va destacar que tot i que “no parlem de grans quantitats d’embassament, però tenim lo precedent de l’èxit de les basses del Matarranya. Avui en dia mos hem d’adaptar a lo que tenim i esperem que amb estos projectes se soluciono el problema” de gestió d’aigua. De fet, la creació d’estes basses serà clau per mantindre els rius vius i una bona gestió de l’aigua en períodes de sequera com los actuals.

A la vegada, l’alcalde de Pena-roja va subratllar que les basses laterals són uns sistemes de gestió de l’aigua que tenen menys impacte en el territori que altres (com los pantans) però que al cap i a la fi fan la mateixa funció. A més, Esteve va recordar que “tota la conca tenim clar, des del Contracte de Riu al Matarranya, en la línia que s’ha de treballar. Parlem de sistemes de gestió d’aigua òptims i adequats al nostre territori, que a la vegada mantinguen los rius sans i nets”.

Més informació: