La Fundació Intercoop organitza el seu segon taller a la zona dels Ports


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Cinctorres
» divendres, 4 de març de 2011

La Fundació Intercoop inicia aquest divendres, en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Cinctorres, la primera sessió de treball del projecte BIOES2, finançat pel Xarxa Rural Nacional, a la zona dels Ports. El projecte actua en les Comunitats de Galícia i la Comunitat Valenciana, en les quals s’està treballant sobre els elements naturals que posseeixen els territoris d’interior i rurals. Les àrees en estudi són Ordes i Deza a Galícia i Els Ports i Alt Palancia a la Comunitat Valenciana.

La primera part de la jornada s’ha dedicat a realitzar una exposició per part del director de la Fundació, Juan José Damiá, dels fonaments del projecte. “La realitat d’aquestes àrees rurals és pareguda, ambdues compten amb una agricultura molt diversificada, amb zona de muntanya, forestals i d’interès mediambiental, amb prou feines explotades”, ha afirmat Damiá.

Segons el Director de la Fundació, “les característiques i situació d’aquests dos territoris es poden extrapolar al que ocorre en una bona part de les zones rurals espanyoles, tenint en compte els diferents models de gestió del territori”.

En la segona part del taller, s’ha realitzat una breu exposició del mètode de valoració per part dels professors de la Universitat Politècnica de València. Concretament, Arturo Vicent Estruch i Jerónimo Aznar, experts en valoració d’actius ambientals del departament d’Economia i Ciències Socials.
Gràcies a la recent signatura d’un conveni entre la Fundació Intercoop i la UPV, serà aquesta universitat la que guiï i tuteli el procés de valoració, havent impartit un curs específic de formació a l’equip tècnic de la Fundació Intercoop i Agaca.

A posteriori, s’ha organitzat una taula de treball, implicant a personal expert de diferents sectors com l’agrícola, ramader, turístic, entre uns altres. A més, s’ha comptat amb personal especialitzat, relacionat amb altres àmbits com l’arqueologia o la cultura.

Paloma Roures, tècnic de la Fundació Intercoop, va informar als assistents dels avanços del projecte BIOES2, realitzats en ambdues zones. “Ja ha començat el procés de participació ciutadana, que inclou a ajuntaments, associacions i agents locals, entre uns altres. Aquest procés consisteix a detectar tant els actius ambientals, que suposen un valor afegit al territori, com les principals activitats econòmiques de l’àrea d’estudi. Aquests dos vessants, analitzades de forma conjunta, seran les que proporcionaran l’indicador econòmic, que permetrà, en última instància, conèixer el valor del mitjà rural” va explicar Roures.

Més informació: