Es prenen mesures contra l’atac dels voltors al ramat


Etiquetes: ,


comarquesnord.cat, Morella
» dimarts, 8 de març de 2011

La regidoria d’agricultura i medi Ambient de l’Ajuntament de Morella ha remes una carta recordant els punts d’acord als que es va aplegar en la reunió mantinguda amb representants de la Conselleria de Medi Ambient i la d’Agricultura, consistori i representants del sector primari, respecte a la problemàtica dels voltors. Control selectiu dels voltors, la col·laboració entre administracions i la denúncia dels atacs. En aquest darrer punt s’insisteix als ramaders ja que es a partir d’ara quant es solen donar més atacs, per que les carronyeres necessiten més aliment i és l’època de major nombre de parts.

El debat sobre si els buitres ataquen o no a animals vius, es va aclarir ja fa anys. No sols a la nostra comarca, si no a tot arreu, s’ha demostrat que estos animals, abans carronyers, ara, si poden, s’abasten també d’animals vius si aquestos tenen les condicions mermades, com és el cas de trobar-se parint.

Després de dotzenes de casos verificats i certificats, ningú dubte del que els ramaders fa anys que denuncien, fins i tot l’administració pague pel ramat perdut, sempre i quant es pugue demostrar. Però pagar el que es calcula que val un corderet o una vedella no és la solució que demanen els ramaders, entre d’altres qüestions per que cobreix un percentatge molt baix dels mals globals. La població de voltor s’ha fet gran artificialment, i exigeixen un control que no complique més la viabilitat de les explotacions. La insistència dels responsables municipals i els sindicats en que se denuncien tots els casos respon a que l’administració té que tindre una idea exacta de la magnitud del problema per encarar-lo de forma més contundent.

» Rafael Pallarès: “hem demanat buscar solucions conjuntes als voltors amb Aragó”

Més informació: |