Ximo Puig defén un altre model d’energia eòlica en la intervenció en qual s’acomiada de Les Corts




comarquesnord.cat, València
» dijous, 10 de març de 2011

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, es va despedir ahir de Les Corts Valencianes defenent un altre model del Pla Eòlic, en la seua interpel·lació al Conseller d’Infraestructures i Transport, Mario Flores. Segons el primer edil, “el Pla Eòlic hauria d’estar al servei de la recuperació de l’interior de la Comunitat i, no obstant això, en estos anys s’ha incrementat el desequilibri territorial”.

Puig afirmava que “el Pla Eòlic s’ha realitzat, des dels seus inicis, d’esquenes al territori, d’esquenes a la pròpia indústria local i renunciant a una política energètica valenciana”. Pel que fa a la segona fase del Pla, l’alcalde assenyalava que “lluny de corregir els errors de la primera, ha persistit en l’absolut menyspreu a la gent que viu en el territori en què s’han instal·lat els parcs eòlics”.

El diputat va constatar que després de deu anys des de la seua aprovació, “l’execució del pla no ha passat del 50 per cent atés que dels més de 60 parcs previstos només estan en marxa 30”. Pel que es referix a la segona fase, licitada en 2008, “no s’ha posat en marxa cap parc i ni tan sols el conseller pot donar una data”.
L’edil va continuar explicant els retards en els pagaments del cànon. “Han actuat unilateralment, sense buscar cap acord i durant temps i temps han retingut l’escàs cànon que pertanyia, per dret, als pobles. Un cànon que en totes les comunitats autònomes reben els ajuntaments i que ací han requisat i servix per a finançar els comptes del govern autonòmic”.

Finalment, Puig concloïa que “en totes les comunitats autònomes, els ajuntaments han tingut un paper important en les decisions, mentres que en esta, els responsables de la Generalitat han intervingut en contra dels interessos del territori”.

Finalment, el conseller interpel·lat no va donar cap explicació sobre la paralització que pateix el pla, denunciada recentment per diverses empreses i reiterada pel diputat. La incertesa ha crescut per l’absorció d’Iberdrola Renovables per Iberdrola.

» Ximo Puig s’acomiada de les Corts