El ‘taller de empleo’ de Mont-roig treballa amb la restauració del pou àrab


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Mont-roig
» dilluns, 14 de març de 2011

Los alumnes i el professorat del “taller de empleo” centrat en la recuperació del patrimoni hidràulic de Mont-roig ja han iniciat los treballs de restauració del pou àrab. En concret, esta obra consistirà en la neteja de tota la pedra i de les juntes i en la recuperació de la bellesa d’esta estructura aixecada entre els segles XII i XIV. A la vegada, lo “taller de empleo” també està treballant en lo reforçament del pou. L’últim pas se centrarie en la reparació de la maquinària que hi ha al seu interior.

Este procés, però, no serà gens fàcil. Los responsables del projecte van destacar que “primer de tot hi ha un treball de molta informació. Després cal tindre en compte que el pou té una profunditat de més de deu metres”, ja que l’aigua embassada té una profunditat d’uns cinc metres i mig, a la que cal afegir els més de cinc metres que hi ha fins a la boca del pou. L’accés és molt dolent i convindrie buidar el pou i netejar-lo per a recuperar totes les peces que van caure de la maquinària”.

Una vegada se coneguen les peces que existeixen del mecanisme per extreure l’aigua del pou, se sabrà també que trossos cal recuperar i quina és la dimensió d’esta restauració en forja. “És qüestió de mirar els treballs amb un ferrer i buscar les millors solucions perquè no s’encareixi molt lo pressupost”, van remarcar els responsables del “taller de empleo”. A més del pou àrab de Mont-roig, lo “taller de empleo” també està restaurant la Font de Les Forques, una font que està sota la roca i ubicada en una zona del poble en molt bones vistes cap a la muntanya.

Lo “taller de empleo” dedicat a la recuperació del patrimoni hidràulic de Mont-roig està integrat per deu alumnes, un docent, un director d’obra i una administrativa. Lo “taller de empleo” finalitzarà el pròxim 15 de juny, i en estos moments ja ha restaurat dos llavadors del municipi. Estos treballs van consistir sobretot en aixecar murs, recuperar teulats i treure tota la malesa. Una vegada restaurats, però, també caldrà un treball rutinari de neteja i condicionament d’accessos per al seu manteniment.

Més informació: | |