Alicia Giménez Bartlett obri el programa cultural “Cita a Morella 2011”



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 19 de març de 2011

El programa cultural “Cita a Morella” ha tornat aquest cap de setmana amb la presentació de “Donde Nadie te Encuentre”, última obra vencedora del Premi Nadal. L’alcalde de Morella, Ximo Puig, va presentar l’acte i l’autora, Alicia Giménez Bartlett, va explicar alguns detalls del llibre i va parlar sobre la vida de La Pastora, que és un dels personatges centrals d’aquesta història. La presentació va omplir la Sala de Justícia de l’Ajuntament de Morella.

Cal recordar que aquest programa té com a objectiu convertir a Morella en un escenari de reflexió cultural i educativa sobre distints temes d’interés.

El primer edil morellà afirmava que “el llibre ens endinsa en una història sobre la soletat, en el que Morella és part de l’escenari”. A més, va llegir alguns fragments de l’obra, com la part en què parla sobre la monumentalitat de Morella.

L’autora, per la seua banda, va agrair la invitació realitzada per l’alcalde de Morella, només uns dies després d’aconseguir el Premi Nadal. En la seua intervenció, Giménez Bartlett, va parlar sobre la vida de la Pastora i el per què es va sentir atreta per eixe personatge, des del primer moment. Així, destacava que “buscava les raons per les quals feia les coses i per què, amb la seua vida tan terrible, estava encabotada a viure. Llavors, vaig trobar motius com la naturalesa, els animals, el Sol… A pesar de les seues condicions, sí que havien motius per a viure”. També afegia que “de la Pastora només puc admirar el seu desig de supervivència”.

Una vegada finalitzada l’exposició, es va establir un col·loqui amb els assistents. Alguns d’ells, van viure en primera persona en l’època dels maquis i de la guerrilla i van explicar les seues experiències. Finalment, l’autora va signar llibres als assistents.

» La història
El llibre d’Alicia Giménez Bartlett construïx una història de ficció entorn d’un personatge real, com va ser La Pastora. El mític maqui va ser un dels més buscats per la Guàrdia Civil, acusat de vint-i-nou assassinats i va desencolupar la seua vida i la seua resistència en les terres dels Ports i el Maestrat. La Pastora va ser inscrita des del seu naixement com una dona, a causa d’una malformació genital, encara que sempre es va sentir home i es va fer cridar Florencio. L’autora barreja a este personatge en una investigació realitzada per un psiquiatre francés que vol una trobada cara a cara amb ell i un periodista barcelonés que té certes pistes del parador del maquis.

Més informació: | |