Els dinosaures de Cinctorres serveixen per a estudiar més a aquests animals


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Cinctorres
» dimecres, 23 de març de 2011

Les investigacions dels fòssils de Dinosaure localitzats a la nostra comarca no paren de traure a la llum noves qüestions que ens ajuden a conèixer millor a aquells éssers que van habitar aquesta zona, molt abans que ho fera l’home.

El prolífic jaciment Anna de Cinctorres, sorprèn en les excavacions, i també en les investigacions posteriors de les troballes allí realitzades. En aquest cas han descobert, durant l’estudi d’una de les peces fòssils recuperades l’any 2004, os de la cua conegut com chevron que es va fracturar mentre l’animal vivia, i que es va soldar, però no correctament. Andrés Santos, el director de les excavacions d’Anna, i un dels paleontòlegs que participa en l’estudi comenta que “l’animal no devia viure massa temps després de la lesió a la cua, per que la callositat no es va veure reduïda”. Barallen la possibilitat que el animal es lesionara al ser atacat per altre saure, o en el moment de l’aparellament. A partir d’aquests estudis s’ha analitzat com es curaven les fractures d’aquests animals prehistòrics i més detalls de la seua fisiologia d’interès per als paleontòlegs.

En tot el que ha donat el jaciment Anna, més de 600 ossos fòssils, i el que esperen traure en properes campanyes, tenen molts anys per davant l’equip de paleontòlegs per continuar coneixent millor aquestos grans animals. L’any passat no es van donar permisos per excavar en Anna, però Santos confia en que enguany l’Administració Autonòmica si que l’atorgarà. Mentre tant els investigadors continuen demanant eixes seus que feren possible que les restes localitzades en diferents indrets de la comarca dels Ports, puguen estudiar-se i puguen exposar-se en els llocs on s’han localitzat. Andres Santos, afirma que tots confiàvem en el MUDIM i les subseus pertinents, una d’elles a Cinctorres, però de moment aquest projecte està lluny de ser una realitat. Mentre tant les restes d’Anna es troben repartides entre Penyeta, a Castelló, València, i la mostra museogràfica de Cinctorres.

Més informació: