Valderrobres va tindre una fortalesa cristiana del segle XII-XIII


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dijous, 24 de març de 2011

Les últimes excavacions que s’han fet al Castell de Valderrobres han permès determinar que sota l’actual castell hi va existir una fortalesa cristiana del segle XII-XIII. A estes hipòtesis s’ha pogut arribar després de que les últimes excavacions realitzades per la Fundació Cultural Valderrobres Patrimonial a les antigues despenses hagi trobat un terra datat del segle XII-XIII i es poden veure alguns murs de la mateixa època.

Segons va destacar Manuel Siurana, president de Repavalde, en les últimes excavacions fetes al castell s’ha treballat tant a les despenses com al pou de la mà peluda. Pel que fa a les despenses, situades a la planta noble del castell, just davant de la cuina, per una banda se van trobar restes d’un terra dels segles XIV, XV, XVI i XVII que s’ha pogut datar gràcies a les restes de la mateixa època que s’han trobat, com ara alguna moneda, imperdibles, alguns claus o peces de ceràmica.

L’excavació va seguir aprofundint a les sales, fins arribar a un terra del segle XII-XIII que vindrie a confirmar que abans del castell, allí hi va haver una fortalesa cristiana. A més, i segons va destacar Siurana, allí també “hi ha aparegut un pou”, amb la qual cosa es pot determinar que “el castell de Valderrobres tenie un pou d’una profunditat d’uns 9 metres que li servie per a tindre l’aigua sense la necessitat de buscar-la a altres llocs”.

Pel que fa al pou de la mà peluda, i la llegenda que s’havie difós de que ere un passadís que portave fins al riu Matarranya que passave per sota del poble, “estes excavacions han demostrat que això ere una mentida d’estes que es conten tantes vegades que al final la gent acabe donant per certes”, va ironitzar Siurana. De fet, estes excavacions han confirmat que, efectivament, lo pou de la mà peluda se va utilitzar com a masmorra.

En concret, se tracte d’una sala de més de sis metres de profunditat i que no té eixida. Per tant, tot i no tindre passadís, “és maquíssima”. A més, estes excavacions han permès trobar un clot que feie la funció de water i on los reus podien fer les necessitats. Estes excavacions, que han durat 3 setmanes, han tingut un pressupost de 13.000 euros, els quals ha sufragat la Fundació a excepció d’una tercera part de l’import, que ha estat subvencionat pel Grup d’Acció Local.

Més informació: | |