La matinada del 27 de març s’han avançar els rellotges per entrar en l’horari d’estiu


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Madrid
» dissabte, 26 de març de 2011

La matinada del dissabte 26 al diumenge 27 de març, els rellotges s’avançaran una hora: a les dues de la matinada seran les tres. Entrarem així en l’horari d’estiu, en un dia que comptarà amb solament 23 hores per adaptar els rellotges a les hores de llum.

El canvi d’hora, que té la funció d’aconseguir més hores de llum i estalviar energia, es ve produint des del 15 d’abril de 1918, quan per primera vegada es va introduir del DST (Daylight Saving Estafi) durant els mesos d’estiu, avançant una hora respecte al Temps Universal del Meridià 0º. El canvi horari serà efectiu fins a la tardor: el diumenge 30 d’octubre s’endarreriran els rellotges una hora, i a les tres de la matinada seran les dues.

El canvi d’hora es va popularitzar per la crisi del petroli de 1974, quan va començar a aplicar-se de manera generalitzada, i diversos països van decidir avançar el rellotge per aprofitar més les hores de llum natural. Des de 1981 s’aplica com a directiva renovada, cada quatre anys. Aquesta mesura dóna compliment a la directiva comunitària que regeix el canvi d’hora i que afecta a tots els països membres de la Unió Europea.

No obstant això, des de l’aprovació de la Novena Directiva pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió al gener de 2001, el canvi s’aplica amb caràcter indefinit en entendre’s el “bon funcionament d’alguns sectors, no només el dels transports i les comunicacions, sinó també altres rams de la indústria, i requereix una programació estable a llarg termini”. A Espanya la citada Directiva es va incorporar a l’ordenament jurídic espanyol pel Reial decret 236/2002, d’1 de març.

» Els mateixos dies, les mateixes hores
Aquesta norma estableix amb caràcter permanent les dates d’inici del període de la ‘Hora d’Estiu’, en la qual s’avança el rellotge una hora, i la seva finalització, quan es retarda una hora, que es produeixen l’últim diumenge de març i l’últim diumenge d’octubre, respectivament. En aquest sentit, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, recorda que tots els ciutadans i institucions, públiques i privades de la UE coneguin anticipadament les dates del canvi horari anual amb la finalitat de planificar la seva activitat sense esperar a cap norma futura.

Així mateix, assenyala que la Novena Directiva està avalada per les conclusions d’un estudi sobre el seu abast i efectes realitzat per encàrrec de la Comissió Europea i presentat al Parlament Europeu en 1999.

» Impactes positius
Aquest estudi conclou que la mesura té “impactes positius” no només sobre l’estalvi sinó sobre sectors com a transport, comunicacions, seguretat vial, condicions de treball i sobre les maneres de vida, la salut, el turisme o l’oci. En aquest sentit, insisteix que per aconseguir aquest potencial estalvi s’haurà de mantenir un comportament responsable en la llar com prescindir de la llum artificial quan no sigui necessària, així com la utilització de tecnologies d’estalvi en il·luminació per aprofitament de la llum natural en edificis del sector terciari i indústries, tals com fotocèl·lules i sensors de llum que apaguen o regulen la il·luminació artificial en funció de la llum natural.

Més informació: