LA FALSA: “Si vis pacem…. para bellum”


JOAN CARLES MARCOBAL

Si vols la pau prepara’t per a la guerra. Possiblement sigui així però no he cregut mai en aquesta màxima llatina. Sempre he pensat que si vols la pau, si creus en ella i la desitges, treballa per ella i rebutja la guerra. Els aliats –no acabarem mai amb eixe nom- estan atacant Líbia ja que Gadafi estava massacrant la seua pròpia població. Vagi per davant de que em manifesto en contra d’aquesta guerra com em vaig manifestar en contra de la d’Iraq. Però hi ha una diferència important: aquesta compta amb el recolzament de la resolució 1973 de les Nacions Unides.

La ONU es va manifestar en contra d’aquella encetada a les Açores. El món occidental actua contra Líbia però compta amb dos errades: ho ha fet tard i malament. Si s’hagués actuat abans s’haguessin estalviat moltes morts innocents possiblement. I quan han actuat contra Gadafi ho han fet amb dubtes i sense massa convenciment. Es lluita per salvar una població indefensa? Això espero i desitjo però segur que no s’actua per defendre interessos derivats dels subministrament del petroli libi a Europa? No estan tan lluny els dies que a Gadafi se’l rebia amb honors al nostre continent.

Per cert, aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid i que l’ONU s’entreté a Líbia, aquesta mateixa setmana Israel ha continuat atacant territori palestí i quatre xiquets que jugaven al futbol van morir sota els atacs. Israel ha fet cas omís a 26 resolucions de les Nacions Unides en la seua contra des del 1947 fins l’actualitat. Passo paraula.

Més informació: |