Morella inaugura els llavadors amb una funcionalitat etnològica i turística


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 27 de març de 2011

L’Ajuntament de Morella ha inaugurat la reforma estructural dels llavadors municipals. Aquestes instal·lacions afegixen una funció turística i etnològica a la social que, per si mateix, ja tenia l’immoble. D’aquesta manera, el consistori ha instal·lat uns panells informatius sobre la història del lloc i els usos tradicionals que allí es donaven. En total, la inversió ha sigut pròxima als 100.000 euros, finançats al 50% pel consistori i la Conselleria de Turisme.

El primer edil del municipi, Ximo Puig, afirma que “es tracta d’un espai amb molta història, que representa una forma de vida del nostre municipi i que és important que es recupere per a la seua labor pròpia i per la recuperació d’un espai en si”. Puig també assenyalava que “pedra a pedra es construïx Morella i este tipus d’inversions són molt importants per a la societat”. Finalment, reconeixia que “esta reforma és un homenatge a la dona de Morella, ja que durant segles ha sigut la que ha compartit molts moments cívics als llavadors”.

Prèviament, el regidor d’obres, Rhamsés Ripollés ha destacat els detalls de l’actuació, a on la part més important ha sigut “la reforma estructural de l’immoble, ja que la coberta s’havia enfonsat”. A més, s’han modernitzat les instal·lacions i dotat d’una zona de rentat de bicicletes BTT. Finalment, s’ha millorat la visibilitat de l’edifici, al modificar la instal·lació elèctrica i fer-la subterrània.

La funció dels llavadors ha sigut molt important en la ciutat de Morella al llarg de la història. Des del segle XIV, han realitzat una prestació per al veïnat en totes les èpoques. En eixa etapa, rebien l’aigua que venia per l’aqüeducte, tal com va ser ordenat pel rei Jaume II. Els llavadors van ser un gran avanç social, pel fet que abans de la seua construcció els veïns rentaven la roba als rius o barrancs. A més, aquesta instal·lació també ha tingut una destacable funció social, ja que ha sigut el lloc de trobada i de tertúlia dels veïns, durant segles.

Més informació: