Francesc Miralles: “El paisatge dels Ports va veure nàixer el cubisme”



comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dilluns, 28 de març de 2011

Lo passat 26 de març, la Llibreria Serret de Valderrobres va acollir la presentació de l’última obra de Francesc Miralles, “El Secret de Picasso”, amb la qual l’autor català recupere les aventures del seu personatge Leo Vidal. “El Secret de Picasso” és una història ambientada a Horta de Sant Joan i que es desenvolupe a partir de l’encàrrec que rep Vidal d’un galerista de Sitges per a trobar un quadre perdut de Picasso que amague la llegenda del secret de la creativitat de l’autor cubista.

Miralles va destacar que “és una novel·la d’aventures amb girs i misteris” que té com a teló de fons “les dos estades de Picasso a Horta de Sant Joan (1898 i 1909) i on se va descobrir a sí mateix com a geni”. Durant estes dos estades, que van ser de gairebé un any, “van haver-hi molts enigmes i misteris. Per exemple, va viure uns quants mesos a una cova dels Ports”, on precisament “allí es va il·luminar. La novel·la indaga sobre quin canvi es va produir en Picasso perquè 30 o 40 anys després de passar per aquí encara digués que ‘tot lo que sé ho he après a Horta’”.

“El Secret de Picasso”, que porte un gran treball de documentació a través d’articles de fons tres de La Vanguardia i textos de Palau i Fabra, analitze estes dos estades. “A Horta de Sant Joan va viure una aventura iniciàtica que va canviar la seua forma de veure el món”, va afegir Miralles. Per fer esta obra també va ser “molt important l’aportació d’Elies Gaston, descendent del forner d’Horta, i que em va explicar moltes anècdotes”.

A la vegada, Francesc Miralles va destacar que el paisatge per on se desenvolupe la novel·la és molt important. Els Ports “és lo paisatge que va veure nàixer gairebé el cubisme, i els experiments fets aquí van canviar la història de l’art”. De fet, Picasso se va basar molt en les muntanyes i tots los paisatges dels Ports. Miralles va presentar i firmar exemplars de la seua última obra a la Llibreria Serret de Valderrobres, envoltat d’amics, seguidors de les històries de Leo Vidal, així com també de l’alcalde d’Horta de Sant Joan.

Més informació: | |