Ximo Puig afirma que “de la crisi hem d’eixir reforçant l’economia i la cultura”


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 28 de març de 2011

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, ha tancat els discursos de la sessió oberta del plenari del Consell Valencià de Cultura, que s’ha celebrat en aquest municipi. El primer edil ha subratllat la importància d’analitzar les indústries, polítiques o gestions culturals per a establir noves estratègies.

Puig afirmava que “les dificultats del moment poden desorientar-nos en detriment de la prioritat de la cultura. Perquè de la crisi hem d’eixir reforçant l’economia i la cultura”. L’alcalde afegia que “cal superar les inèrcies i encertar un nou horitzó per a un espai capital per al nostre desenvolupament”.

L’edil també ha repassat els atributs culturals de la comarca que poden tindre el seu aprofitament i potenciació turística. Segons explicava, “els ajuntaments han d’assumir la gestió ordinària i compartir amb la Generlitat les visions estratègiques. Des de Madrid o València mai es podrà garantir l’eficiència i l’impuls al monument que des d’ací hem obtingut”. En aquest cas, mencionava l’exemple de la gestió del castell i de les muralles i recordava la sol·licitud per a fer-se càrrec de les pintures rupestres de Morella la Vella.

Puig continuava destacant que “per a nosaltres, el patrimoni cultural forma part nuclear de la identitat perquè són tant les arrels com les branques que creixen per a fer possible el futur”.

L’alcalde feia referència a altres instal·lacions o iniciatives d’importància per al futur, com el MUDIM, la reforma del Col·legi Mare de Déu de Vallivana, la declaració del Sexenni com Bé d’Interés Cultural o l’harmonitzar els usos ramaders i agraris amb expectatives turístiques. Respecte a una altra instal·lació que es planteja bàsica per al futur, Puig sol·licitava ajuda al CVC “perquè l’edifici Colomer-Zurita no acabe en estat ruïnós”. L’alcalde afegia que “la restauració d’este immoble pot convertir-lo en una factoria d’iniciatives i en un motor de progrés de la ciutat. Este projecte ha d’aglutinar a les administracions i no dividir-les”.
Finalment, Puig ha agraït “que el CVC haja determinat realitzar una sessió en un indret històric del que ha estat el nostre passat comú i que tampoc renúncia a simbolitzar la voluntat de ser dels valencians en el futur”.

El president del CVC, Santiago Grisolía, ha anunciat que ha d’esperar les resolucions del ple i de les comissions però que està a favor que el Sexenni siga declarat Bé d’Interés Cultural. Així, explicava que “no podria ser menys, tractant-se d’una tradició com el Sexenni, de tanta antiguitat, tanta repercussió social, i tan indissolublement vinculada amb esta ciutat, i tractant-se d’una ciutat dotada d’una càrrega simbòlica i històrica tan important per a tots els valencians”.
Prèviament al ple, Grisolía ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament en la sala de plens i ha descobert una placa.

Més informació: |