El Consell Agrari i el CVC recolzen afavorir la reutilització i posada en valor dels masos de Morella


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 30 de març de 2011

El Consell Agrari es va reunir anit en sessió ordinària per a abordar l’actualitat del sector primari de Morella. En l’orde del dia, van figurar tres temes d’importància com la moció presentada al plenari per a afavorir la reutilització i posada en valor dels masos, la concessió d’aigua de la bassa ubicada en el mas de Torre-Segura i la problemàtica dels atacs de voltors al ramat. Cal destacar que, aquesta setmana, tant el Consell Agrari com el Consell Valencià de Cultura han donat el seu suport a la iniciativa del govern local.

El regidor de desenvolupament rural, Rafael Pallarés, afirma que “el Consell Valencià de Cultura o arquitectes de referència defenen que cal preservar el nostre patrimoni i posar-ho en valor. No obstant això, l’obstrucció del procés per la part de Generalitat va en la línia contrària”. També apunta que “Morella té un terme molt gran, amb un gran nombre de masos en mal estat, i s’hauria de facilitar la tramitació a aquells veïns que decidixen recuperar el patrimoni”.

En quant al canvi d’ús cap al seu aprofitament turístic, Pallarés subratlla que “el nostre patrimoni edificat, natural i immaterial és el principal recurs que tenim per a afrontar amb garanties el futur. Per això, considerem que s’ha de combinar adequadament restauració, respecte a l’arquitectura tradicional i nous usos adaptats a les noves demandes”. Per això, l’edil afegix que “harmonitzar els usos agraris i ramaders amb les expectatives turístiques és una via possible per a superar l’abandó i la destrucció”.

A més del suport a la iniciativa de l’Ajuntament, els membres del Consell Agrari també van traslladar la problemàtica existent en executar obres en finques que es troben a menys d’un quilòmetre dels parcs eòlics. En aquestes, només es poden escometre actuacions per a un aprofitament de caràcter industrial, que diferixen de la necessitat real que tenen els agricultors i ramaders de Morella. Segons Pallarés, “esta és una contradicció més de la Generalitat, que una vegada més, actua des del desconeixement cap a la realitat del món agrari”. Cal assenyalar que esta restricció únicament es produïx en la Comunitat Valenciana.

A part d’aquest punt, el Consell va tractar la concessió de l’aigua per a la construcció de la bassa de la Masia Torre-Segura, que garantirà l’abastiment al sector primari i les conclusions de la reunió mantinguda amb Conselleria per a abordar la problemàtica dels atacs dels voltors al ramat.

Més informació: