A CAU D’ORELLA: “Lliçons des de Catalunya”


VIOLETA TENA

Mentre a casa nostra comencen a sonar els tambors electorals autonòmics i s’escolta ja el remor dels comicis estatals, a Catalunya Artur Mas ha completat els seus primers 100 dies al capdavant del govern català. I no està de més, donat l’aniversari, avaluar alguns dels principis que durant aquest centenar de dies han regit la política a l’altre costat del Sènia. Al cap i a la fi, CiU és, en el plànol identitari, molt distint a alguns partits d’àmbit estatal, però és molt semblant si ens fixem en l’àmbit ideològic.

“Retallar, retallar i retallar”. Aquesta ha estat la consigna de Mas des que prengué els rengles del poder. L’obsessió per la contenció pressupostària a costa de la despesa pública ha dut el govern català a passar la tissora per llocs que fins ara semblaven intocables. La sanitat pública és una de les que fins ara ha sortit pitjor parada, amb reduccions de la despesa de fins al 10%, això és al voltant de 850 milions d’euros. Les mesures que eixe retall porta aparellades són del tot draconianes. El departament que dirigeix Boi Ruiz ha anunciat el retràs i la paralització de la construcció de set nous hospitals i al menys 44 centres de salut. L’ajust, però, no acaba ahí. Hospitals com la Vall d’Hebron o Bellvitge, amb un millar de llits cadascún, deshabilitaran durant quatre mesos la meitat de les places disponibles, alhora que no es destinaran suplents al personal que estiga de vacances. Entre les altres mesures que els gestors dels hospitals estan pensant en aplicar per complir amb els requisits del departament de salut hi ha canviar menys a sovint els llançols dels malalts, destinar menys temps a la formació del personal o reduir el temps que el personal d’infermeria utilitza per passar el testimoni al següent torn.

A la vista de les mesures, escoltar els responsables de la Generalitat dir que els retalls “no afectaran l’atenció sanitària” sona més bé a broma. Els catalans assisteixen a una preocupant depauperització del sistema públic sanitari que comportarà una irremeiable minva de la qualitat assistèncial. No es pot exigir que siguen els professionals del sistema sanitari qui carreguen sobre les seues esquenes la responsabilitat de mantindre’n la qualitat. Sense recursos per a la salut s’empobreix un dels pilars bàsics sobre els què es fonamenta la societat del benestar. Al remat, un té la sensació que el que persegueix aquest govern de dretes, amb els seus fets i també amb les seues paraules (cal recordar que el conseller Boi Ruiz fa un parell de mesos va recomanar els catalans que contractaren una assegurança mèdica privada), és expulsar de la sanitat pública a les classes mitjanes, que és qui en són principals mantenidors. Com molt bé explicava l’altre dia l’escriptor Luis García Montero en un article d’opinió al diari Público, el missatge és clar: “el que puga que pague la seua salut. L’atenció pública atendrà només als pobres (…) i una medicina per a pobres està condemnada a ser una pobre medicina, una oferta caritativa de serveis en lloc d’un dret universal”.

Així és com estan les coses a la veïna Catalunya. El pitjor de tot, siga com siga, és que aquest mateix discurs és, de forma més o menys vetlada, el mateix que sostenen altres partits amb opcions de govern. En aquest sentit, Catalunya pot no ser més que l’avantguarda d’una onada de desmantellaments d’allò públic que acabarà passant-nos factura com a ciutadans a mitjà i llarg plaç.

Més informació: |

/span> comentaris

  1. Molt bo. Això és el que ens espera.

  2. Tens tota la raó, Violeta. Estic en tot d’acord i crec que aquesta política d’Artur Masnostijeras és només el primer moviment de tots els que vindran darrere. Molt bo l’article.

  3. Discrepo. O ho dius tot o no ho digues. Dir que el govern català només s’ha dedicat a retallar és una mentira o veritat a mitges.
    El govern català també s’ha dedicat a demanar el concert econòmic a Madrid, o a reclamar el seu finançament just que el PSOE de madrid li’l nega, entre altres coses.
    Cert és que si l’electorat haguera sabut les retallades possiblement no l’hagueren votat tant, però no és menys cert també que CIU sempre pot dir que no sabia que l’estat de les finances de la Generalitat estava tan malament, encara que s’ho podia pensar.
    Sobre el tema de la sanitat pública, Catalunya està afrontant un problema que no tardarem molt a vore’l nosaltres, i l’està afrontant precisament en un moment de recessió econòmica. Per tant, si a tu se t’ocorre una altra manera de fer front que no siga retallant, exposa-la i no critiques tant.
    Criticar a CIU per la sanitat quan CIU ha edificat el pilar de la sanitat pública catalana durant 20 anys em sembla barat i gratuït. I no pensar en els motius pels quals el govern ha optat per retallar i només criticar…
    Pel que fa a les declaracions del conseller Boi Ruiz, escolta, l’anterior ministre de Treball del PSOE, Celestino Corbacho, també va dir unes declaracions semblants on també recomanava a la gent contractar assegurances privades i no he vist cap article teu clamant al cel. Perquè si parlem de retallades parla del PSOE a madrid que en això de retallar ha fet més que ningú.
    I sobre la situació als hospitals catalans, això dels llençols bruts i tal… doncs bé, ja ho preguntarem als malalts a vore que en diuen, però vaja, molt caòtic ho fas vore, no?, ni que siga un hospital tercermundista. Ep! I sinó privatitzem els hospitals i punt, que d’això el molt honorable Camps en sap molt, que per cert, tampoc ni el critiques.
    Quan els valencians tenim tantes coses a criticar… només ens faltava (mal)parlar del veí. Aiiiiii…