La Confradia de Les Vestes fa una crida perquè falta gent per a la processó de Dijous Sant


comarquesnord.cat, Morella
» dimarts, 12 d’abril de 2011

La Confraria dels Dolors, coneguda com a la de les Vestes, fa una crida a la participació, per tal que la processó dels Misteris pugue eixir completa. Totes les persones interessades en traure atxa o algun misteri que quedara lliure, així com per a portar peanyes, ho poden fer saber als membres de la Confraria o a la mateixa parròquia.

A Morella es conserven tres confraries processionals. La més antiga és la Confraria dels Dolors. El seu color es el negre i la seva processó especial la de Dijous Sant o dels Misteris. Afortunadament en els darrers anys la Junta ha aconseguit mobilitzar el poble i mantenir quasi al complet la processó, una de les més curioses i especials que es mantenen a la Comunitat Valenciana. I es que a través de símbols es pot llegir de forma completa el passatge de la Passió de Jesús. Aquestos símbols s’anomenen ‘Misteris’, elements que han passat de generació en generació, i que les famílies guarden com si fora un tresor. Aquesta estima provoca que algun d’aquestos misteris es quede guardat a l’armari en lloc de formar part de la processó. Per això el primer que es va fer des de la Junta va ser insistir en que els que no pogueren ja traure’l el passaren a altres veïns. En la major part dels casos així ha estat, en altres s’ha hagut de recórrer a fer copia de l’original. I es que aquesta processó perd el sentit si no apareixen els 65 símbols en els que va ser creada. La seva història forme part de la historia de Morella.

Ser confrare d’aquesta Confraria sempre ha estat un orgull per als seus membres, que fins i tot a l’hora de la mort, l’habit en el que eren soterrats era la Vesta. Segons ens comenta el secretari d’aquesta associació, Carles Sangüesa, en els darrers anys, han invertit restaurant o creant imatges que ajudaren a fer-la tant gran com era. I fins i tot, a través de donacions s’ha ampliat el nombre d’imatges que acompanyen els misteris. Econòmicament tampoc estan mal, ja que la loteria de Nadal, en els dos darrers els ha tornat els diners.

» Des del segle XIII
En el segle XIII els franciscans de Morella ja celebraven aquesta processó de Dijous Sant. Els estatuts de la Confraria, creada en 1864 indicaven com a fi “donar realç i esplendor a les processons de Setmana Santa” per a conservar, arrelar i propagar aquestes tradicions, i és el que continuen fent els hereus d’aquesta tradició.

Més informació: | |