Pena-roja planta 3 hectàrees de xops per l’aprofitament de la biomassa


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Pena-roja
» dimecres, 13 d’abril de 2011

Lo municipi de Pena-roja ha plantat un total de tres hectàrees de xops a la zona de Les Planes amb l’objectiu de convertir-los en camps d’aprofitament de biomassa. En concret, s’ha procedit a plantar un total de 13.000 estaquetes repartides en tres parcel·les d’una hectàrea cada una i que aprofitaran l’aigua de la planta de depuració dels purins. A més, s’estime una producció d’unes 8 tones de fusta per hectàrea destinades a energies netes.

L’alcalde de Pena-roja, Francisco Esteve, va destacar que “l’any passat ja se va intentar treballar i es va plantar una hectàrea d’estaquetes”. Però per diversos problemes amb lo planter, i degut a que la germinació de les estaquetes de xop estave molt avançada, no va funcionar. “Enguany, amb temps, s’han plantat estes 3 hectàrees de xops, que són unes 13.000 estaquetes”, tancant-se així “lo cicle de depuració. Los xops són un filtre verd que ajudarà a acabar de depurar l’aigua”, va afegir Esteve.

Lo propi Esteve va subratllar que per a començar, “tres hectàrees són una extensió prou important. Vam parlar amb la gent del poble que tenie finques al pla de la vora del riu, on està col·locada la depuradora, i en un principi s’han aconseguit tres hectàrees”. Tot i això, l’alcalde de Pena-roja va concretar que “no volem tancar el projecte aquí, i si cada any se poden sumar més hectàrees, lo que volem es continuar per avant”.

Los xops que s’han plantat a Pena-roja tenen la peculiaritat de que se talen cada tres anys, i consten d’una vida útil d’unes quatre talades. Per tant, les tales s’anirien alternant un any a cada una de les hectàrees, i cada tala tindrie una estimació de producció de 8 tones per a biomassa. Pel que fa a la gestió i venda d’esta fusta, Esteve va destacar que “encara no mos hem posat en contacte” en cap empresa interessada, però va reconèixer que “los cultius bioenergètics, en un principi, tenen eixida”. De fet, la primera tala no se produirie fins d’aquí tres anys.

A més, l’alcalde de Pena-roja també va posar en valor este projecte perquè “tancarie lo cicle de la depuradora, aprofitant-se al màxim l’aigua i a la vegada re-valoritzant-ho”. Esteve també va deixar clar que “aquí, de lo que se tracte, no és de traure profit, sinó que el benefici se destino al ganader, que ara per ara és qui té el gasto més gran” en la gestió dels purins. A la vegada, “si se puguere crear riquesa per al poble o se pugueren generar llocs de treball, millor que millor”.

Més informació: