L’agricultura ecològica va ser la protagonista de la Fira de Calaceit


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Calaceit
» dilluns, 18 d’abril de 2011

Lo passat cap de setmana, Calaceit va celebrar la XXIV Fira de l’Olivera i l’Oli en la que van participar uns 34 expositors que van mostrar los seus productes als més de 50 estands que van ocupar el pavelló municipal de la vila. Tot i la coincidència de dates i la situació econòmica actual que no feie prevenir unes bones vendes, l’alcaldessa de la localitat, Rosa Doménech, se va mostrar satisfeta en lo nivell de visitants i sobretot en la satisfacció que li van transmetre els expositors presents. A més de la mostra, durant la setmana anterior es van realitzar diverses xerrades sobre l’agricultura ecològica, temàtica a la que es va dedicar esta edició.

Lo pavelló municipal de Calaceit va tornar a ser el centre de la Fira de l’Olivera i l’Oli. Durant tot lo cap de setmana, veïns i visitants van poder passejar entre els més de 50 estands que es van reunir al recinte firal. Oli del Matarranya, oli ecològic, productes artesans, cosmètica en oli d’oliva, negocis locals, associacions calaceitanes; al igual que en anteriors edicions dins de l’espai firal se va poder trobar de tot.

Si bé va ser el dissabte al matí quan la fira va obrir oficialment les portes, los actes de la mostra ja havien començat durant la setmana. D’esta manera, lo dimecres 13 la sala de plens de l’Ajuntament de Calaceit va acollir una xerrada en la que la Sara Zaga, tècnica del Comitè d’Agricultura Ecològica d’Aragó, va explicar als agricultors presents quin son els tràmits necessaris per a poder convertir les explotacions agrícoles tradicionals en produccions ecològiques.

Esta primera xerrada més tècnica va donar pas una segona conferència que es va realitzar el dijous 14 en la que l’agricultor ecològic, Víctor Vidal, va tractar temes més pràctics i més vinculats als treballs quotidians que se tenen que fer en una explotació certificada com a ecològica. En la seua intervenció, Vidal va destacar que “l’agricultura ecològica es lo futur” i que “al Matarranya es molt fàcil transformar la producció perquè s’actue molt poquet. Per tant, si canviem los tractaments per a la mosca, quasi ja tenim una plantació ecològica”.

Tot i que el recinte firal va obrir les portes dissabte, la inauguració oficial de la mostra va fer-se el diumenge al matí. D’esta forma, Antonio Arrufat, president de la Diputació Provincial de Teruel, va ser l’encarregat d’obrir oficialment esta edició de la fira acompanyat per l’alcaldessa de Calaceit, Rosa Doménech. Los dos representants polítics van destacar la necessitat de seguir realitzant estes mostres per a promocionar els productes alimentaris de la zona que destaquen per la seua qualitat.

Arrufat va afegir que “estos actes ajuden a donar a conèixer noves iniciatives com el tema de l’oli ecològic, i també a reforçar el coneixement que la gent té d’un producte tan nostre com l’oli d’oliva D.O Baix Aragó”. També Carlos Fontanet, president de la Comarca del Matarranya, va ser present durant lo matí de diumenge, i va voler destacar que “les fires del Matarranya son activitats que reforcen la nostra oferta de activitats i també son un punt de trobada entre el veïns de la comarca”.

Per altra banda, alguns dels expositors van destacar la necessitat d’una major implicació per part dels productors agrícoles en estes mostres. També cal destacar que durant los dies de la mostra, los visitants van poder gaudir de les IV Jornades Gastronòmiques en les que diferents establiments calaceitans van oferir receptes basades en l’oli, l’oliva o productes derivats.

Acabada la mostra, Doménech va fer una valoració positiva de la fira, tot i que potser el nivell de visitants no arribare a ser el d’altres edicions. “Ha sigut difícil triar una data perquè enguany tot coincideix, encara així lo numero de visitants ha sigut satisfactori, sobretot lo diumenge per la tarde se va veure molt bon ambient. A més, los expositors m’han comentant que estan molt contents perquè han venut més de lo que esperaven i això es molt important”.

Més informació: