El projecte de la planta de biomassa estudiarà com compensar els propietaris de finques forestals


Etiquetes:


comarquesnord.cat, Fontdespatla
» di, d’abril de 2011

Lo passat 14 d’abril, Fontdespatla va acollir la segona reunió entre promotors, enginyers forestals i alcaldes del Matarranya i Baix Aragó per a analitzar el projecte que hi ha sobre la taula de crear una planta de biomassa a Alcanyís. En concret, la idea dels promotors passe per pujar una planta de 2 Megawatts de potència que generarie llum a través de l’aprofitament dels montes públics de pobles del Matarranya i del Baix Aragó més confrontants al polígon d’Alcanyís.

Després de les dos primeres preses de contacte celebrades a Fontdespatla, un dels grans problemes amb els que s’han trobat los promotors és que, si només se fan neteges, los propietaris de pinars no cobrarien res, i això dificultarie l’interès dels amos de pinars i finques en lo projecte. De fet, los costos als que es calcule que es traurà la fusta són d’uns 40 euros per tona, que a la vegada són los costos màxims que acceptarie la planta per a cremar-la i vendre la llum.

Los ajuntaments convidats a esta segona reunió van ser els del Matarranya i també del Baix Aragó pròxim a Alcanyís, tot i que els pobles amb major massa forestal serien Pena-roja, Fontdespatla, Mont-roig, Torredarques, Fórnols i La Sorollera. A la reunió se va extraure que la neteja del bosc ja és prou beneficiosa, però que esta pot comportar problemes si els propietaris no reben res a canvi. Per tant, caldrie buscar fórmules perquè els propietaris en treguin també algun benefici.

Cal tindre en compte que el projecte de planta de 2 Megawatts no xocarie amb el projecte que es va anunciar d’Andorra, ja que este últim se base en la plantació d’hectàrees de cultiu bioenergètic. Lo d’Alcanyís, en canvi, té un plantejament diferent, buscant-li un rendiment a la neteja i manteniment dels boscos i finques de la comarca. Després de les eleccions municipals (22 de maig) està previst que promotors, enginyers i alcaldes dels municipis afectats reprenguen los contactes.

Més informació: