Els ‘Misteris’ de la Passió de Jesús acompanyen a la creu en el Dijous Sant de Morella



comarquesnord.cat, Morella
» dijous, 21 d’abril de 2011

Amb l’amenaça de la pluja encara present, i amb l’ambient més que humit, els ‘Misteris’ de la Setmana Santa de Morella van processonar pels carrers de costum el Dijous Sant. Les ‘curolles’, com s’anomenen ací als confrares vestits amb la vesta típica d’aquestes processons de Setmana Santa, duen a les mans diversos elements que van tindre protagonisme durant les darreres hores de vida de Jesús. Aquests elements, que són tradicionals a Morella, fan de la manifestació religiosa un element únic, ja que no es coneix cap altre lloc on es faigue això.

La tradició de traure en processó els “Misteris” ha estat lligada al compromís de les famílies morellanes que en el seu dia van assumir la responsabilitat de portar un d’aquests elements a les processons. Amb el temps algunes “curolles” van deixar d’eixir per nombroses raons, però des de fa quatre anys s’ha aconseguit que no en falte cap i fins i tot hi ha voluntaris que podrien suplir alguna baixa.

La processó de Dijous Sant ha recorregut els principals carrers de Morella, on fins i tot hi havia cases que havien possat als balcons farolets amb llum que li donen més solemnitat al recorregut. Després de més d’un hora de processó les vestes tornaven a l’església d’on havien eixit.

Des del segle XIII
En el segle XIII, segons es té constància, els franciscans de Morella ja celebraven aquesta processó de Dijous Sant. Els estatuts de la Cofradia dels Dolors, creada en 1864 indicaven com a fi “donar realç i esplendor a les processons de Setamna Santa” per a conservar, arrelar i propagar aquestes tradicions.

Més informació: | |