Aquest diumenge Carles Ripollés explica “Les mines de Carbó de Castell de Cabres”


comarquesnord.cat, Castell de Cabres
» divendres, 22 d’abril de 2011

Carles Ripollés, des del Centre d’Estudis dels Ports, explicarà el diumenge de Pasqua les mines de Carbó d Castell de Cabres. Serà a les 19 hores a l’Ajuntament de la localitat quan es tractarà aquesta infraestructura que s’utilitzà els segles XIX i XX. Ripollés apunta que “no hi ha gran cosa, però com fins ara no hi ha res…”. El que donarà a conèixer “serà un capítol d’un llibre sobre el poble que fa molta gent, però volien una xerrada pel poble aprofitant que per Pasqua fan festa a Castelló”, on es farà un repàs de la documentació que s’ha trobat als arxius.

La xerrada abarca un segle aproximadament, de mitjans del XIX a mitjans del XX, “que és quan hi ha documentació”, puntualitza Ripollés.

La part més desconeguda és la del segle XIX. Comerciants catalans aconseguixen les concessions administratives en plena revolució industrial, on el carbó era molt necessari. Les mines es compren i venen, segurament amb un punt especulatiu però quasi no hi ha cap indici de producció. A principis del XX comença la producció d’una manera seriosa, que durarà fins als anys 50 amb un parèntesi entre el final de la Primera Guerra Mundial i l’inici de la Guerra Civil. La foto més coneguda és la dels trens de carretera (camions de més d’un remolc) de la mina passant pels arquets de Vallivana per a baixar el carbó a Vinaròs.

Més informació: | |