La Fira d’Antiguitats reuneix a centenars de persones a La Freixneda




comarquesnord.cat, La Freixneda
» dijous, 28 d’abril de 2011

Mobles d’època, cromos de futbol, monedes romanes, productes fets amb vímet, segells raros, eines antigues per a treballar al camp i infinitat d’armament de meitats del segle XX. La Freixneda va tornar el 23 d’abril al passat més recent a través de la seua Fira d’Antiguitats, Arts i Oficis, Monedes i Bitllets, una cita per als amants del col·leccionisme i de les peces històriques que ha traspassat fronteres i que s’ha convertit en un trobada obligada per la seua exclusivitat. De fet, i segons van explicar des de l’organització, l’origen dels assistents ja no només és d’Aragó, Catalunya i València, sinó que també els visiten ciutadans francesos, anglesos o alemanys.

Centenars de persones, ja foren amants de la numismàtica, la filatèlia o obres antigues, o simples turistes que venien a passar uns dies per la comarca del Matarranya, se van passejar el dissabte de Setmana Santa pels carrers de La Freixneda on van descobrir una fira “diferent”. Los seus visitants, com la família Vallès Gutiérrez, de Tarragona, es van sorprendre de peces que abans s’utilitzaven en el camp per a la sega i la trilla. “Això, què és?”, es preguntaven. “Un trill”, li van explicar des de l’estand. No obstant això, l’eina que va generar més curiositat va ser el “diable”, un estri que també s’utilitzave a la sega, i que fins i tot molts veïns del Matarranya no havien vist a la vida.

Un altre dels estands que va atraure molta atenció entre els assistents a la XIII Fira d’Antiguitats de La Freixneda va ser el dedicat a armament de combat i de guerra. Entre les peces que s’exposaven, hi havie ganivets, baionetes, bombes, banderes i fins i tot cascos de combat. En un d’ells, es podie llegir la inscripció ‘No passaran’ acompanyada de la bandera de la CNT-FAI, casc que ens acoste fins a la Guerra Civil Espanyola. Al llarg del recorregut també hi havia estands dedicats als cromos, als segells i les monedes, un d’ells destinat a aparells de fotografia i filmació antics, així com una exposició de fotografies antigues d’inicis del segle XX.

L’alcalde de la vila de La Freixneda, Antonio Algueró, va valorar que “la fira ha anat més o menys com s’esperave. Ha estat un èxit de participació i també de presència d’estands. Potser l’únic que cal lamentar és lo petit xàfec del migdia. Malgrat això, molt bé”. Al llarg de la jornada, centenars de visitants van passar pels carrers de La Freixneda. I és que el fer coincidir la fira amb lo dissabte de Setmana Santa garanteix la seua assistència. “Quan es va començar la fira, ja es va fer coincidir amb Setmana Santa perquè fos també un dia d’entreteniment per als visitants i turistes de la zona”, va subratllar Algueró.

A més, l’alcalde de La Freixneda va defensar que és difícil dir quanta gent va passar el dissabte 23 pel municipi, però l’assistència “ha estat similar a la d’altres anys”. Al llarg del recorregut pels carrers del municipi, los assistents a la fira també van poder conèixer oficis tradicionals, així com comprar roses i llibres per a celebrar la Diada de Sant Jordi.

» Fotogaleria: Fira d’Antiguitats de La Freixeda