Sant Marc enceta el cicle de rogatives, rotllos i primes del terme de Morella



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 25 d’abril de 2011

Cada vint-i-cinc d’abril Morella mira cap a Torremiró i busca allà dalt la figura de l’ermiteta de Sant Marc.Els diferents actes que cada any es repeteixen al voltant de l’ermita s’han seguit religiosament aquest 2011. En aquesta ocasió, va caure en dilluns de Pasqua i malgrat que el temps no va acompanyar massa, el vot va estar seguit per unes 270 persones. Enguany, aquest vot encetava el cicle de Rotllos i Primes del terme de Morella que s’allargarà fins a finals de juny.

Tot començava amb la missa, oficiada per mossèn Pitarch, en una ermita plena fins a dalt de gent, alguns fins i tot seguien la missa asseguts al petit porxo de la part davantera de l’ermita. Com mana la tradició l’ermiteta s’ha cobert de rames de romer, que donaven a l’ambient una flaire ben especial.

Una vegada oficiada la missa, arribava el moment de seguir amb la tradició de beneir els termes. Primerament, capellà i veïns dirigeixen la seua mirada cap a Orient i a continuació cap als altres tres punts cardinals. Amb la benedicció mitjançant aigua beneïda i una rameta de romer per tal de protegir al terme de perilloses tronades i de tots aquells elements que poden acabar amb la collita o atacar al ramat.

Llavors, es procedia a la segona de les benediccions del dia, ja que a l’interior de l’ermita només uns pocs privilegiats, els representants del vot, poden observar com el mossèn s’encarrega de, en aquest cas, beneir els rotllos que a continuació es repartiran. Enguany els masos caritaters van ser Molins i Adell, un de cada costat de l’antic camí de Morella com mana la costum en aquest vot. Ordenadament les moltes persones que es donaven cita a l’ermita han anat recollint el parell de rotllos que li corresponen.

A la Serra de Torremiró, el dilluns es va complir en el vot que avarca quatre Denes del Terme, compartint les pregàries de que tot el cicle siga favorable amb els que conformen aquest vot que mai s’ha deixat de fer.

Més informació: | |