El mal oratge no embruta els actes de la Setmana Santa del Matarranya



comarquesnord.cat, Matarranya
» dimarts, 26 d’abril de 2011

Tot i les amenaces de fortes pluges, lo temps va ser respectuós amb la Setmana Santa i la majoria dels actes previstos als pobles del Matarranya es van poder desenvolupar sense cap imprevist. Les “trencades” de tambors i bombos, les processons i els Via Crucis que cada any s’organitzen per a commemorar la mort i la resurrecció de Jesús van reunir a nombrosos veïns i turistes atrets per la devoció i la tradició de la Setmana Santa al Matarranya. Una festivitat que es viu amb molta força a pobles com Valderrobres, Calaceit, la Vall del Tormo, Massalió i La Freixneda.

Entre els actes més impressionants de la Setmana Santa matarranyenca hi trobem la processó del Sant Sepulcre de Valderrobres de la nit del Divendres Sant. Pels carrers de la vila, en especial a l’alçada del pont de pedra, centenars de veïns de la capital del Matarranya i d’altres municipis, així com també de turistes, van seguir en silenci a la corporació municipal i als passos i confrares de Valderrobres. La Setmana Santa a Valderrobres se va poder seguir al complert, tot i que enguany, i degut a la pluja, la “trencada” de tambors es va haver de fer als porxos de l’edifici de l’ajuntament.

A Calaceit, la pluja també va obligar a modificar part de la programació prevista per a la Setmana Santa. En concret, la processó del Dijous Sant només va poder celebrar-se a mitges, ja que degut a l’aigua que queie, es va escurçar. Divendres Sant, en canvi, el temps va ser respectuós i es va poder fer tota la volta. A la Vall del Tormo, per la seua banda, la Setmana Santa va començar la nit del Dijous Sant amb la “trencada” de bombos i tambors, mentre que a Fórnols hi va haver Via Crucis el Divendres Sant i també Romeria de Pasqua a Montserrat lo dilluns.

La Freixneda és un dels altres pobles que viu amb devoció la Setmana Santa. Amb una important representació de bombos i tambors, lo municipi va fer la tradicional “rompida de la hora” a la llotja de la Plaça Major degut a la pluja. A més, gairebé tots los actes previstos se van desenvolupar, a excepció del Via Crucis que es celebre el Divendres Sant al Calvari, ja que durant la nit de dijous va arruixar amb força a La Freixneda. En definitiva, una Setmana Santa 2011 rodona al Matarranya on hi va destacar tant la respectuositat de l’oratge com la gran presència de turistes per la comarca.

» Fotogaleria: ‘Rompida’ a Vall-de-roures
» Fotogaleria: ‘Rompida’ a La Vall

Més informació: | |