Cinctorres, Forcall, Todolella, Portell, Olocau, Sorita, la Pobla de Benifassà, Catí, i Morella, tenen cites votives aquest cap de setmana


comarquesnord.cat, Els Ports
» dijous, 28 d’abril de 2011

Cinctorres, Forcall, Todolella, Portell, Olocau, Sorita, la Pobla de Benifassà, Catí, i Morella celebren aquest cap de setmana diverses cites que mesclen la religió amb la tradició. Molts camins es tornaran a fer aquestos dies, mirant diferents ermites més o menys llunyanes del punt de partida.

La més multitudinària, segurament, serà la dels catinencs a Sant Pere de Castellfort. 35 km. els separen de la ermita. Es tracta d’una de les rogatives més antigues que es conserven, de fet la primera data documentada que tenim es del 1321, però segurament ja feia molt abans. Tot està establert ací, des de la indumentària que s´ha de portar, als aliments que hi ha que menjar per recuperar forces; llançadora amb xocolata i formatge tendre de Catí, per esmorzar, i fesols amb arròs. El dissabte els catinencs emprendran camí de pujada a Sant Pere, travessant els termes de Morella, Ares i Castellfort. Pararan a l’Avellàa Salvassoria, la LlLlècua, la Pinella, i ja sense parar, passaran per el Hostal de la Roja per a emprendre la dura i tortuosa costera de Sant Pere que els conduirà fins a l’ermita. El diumenge desfaran el camí i tornaran al poble havent complit el vot de poble.

Cinctorres, per la seva part enceta el seu cicle, visitant l’ermita de Sant Pere Màrtir. Forcall té cita en el Peiró de Sant Marc. Olocau en la seva ermita de San Marcos. La Pobla de Benifassà en els Apòstols. Portell en Sant Marc de les Alberedes. Sorita a la Balma, però també per Sant Marc. La Todolella enceta, com marca la tradició, les visites a l’ermita de Sant Cristòfol de Saranyana. Com cada primer de maig els veïns de la Todolella pujaran a la Mola de Saranyana, com després faran els pobles de Cinctorres, la Mata i Forcall.

Finalment al terme de Morella continua el cicle de Rotllos i Primes. Aquest divendres, 29, el vot és el de Sant Pere d’Herbeset. Dissabte 30, la cita en Sant Pere dels Llivis. El diumenge, dia 1, en els Apòstols de la Llècua, i en Santa Creu de la Pobleta.

Amb l’aplegada del mes de Maig el calendari de rogatives s’intensifica a la nostra comarca. Centenars de veïns deixaran la seva empremta en els camins que al llarg del temps, els homes en el seu pas han anat perfilant entre muntanyes i valls. I si el destí de la marxa que es realitza importa quan un empren el pas, el més important es el camí mateix, i caminar; i aturar-se de quan en quan per a enriquir-se de tot allò que un es troba en el trajecte. Camins sembrats de ermites, santuaris o capelletes, peirons o altres llocs estimats. Histories de camins plens de histories. Camins que com cada primavera s’ompliran de romers allargant una historia quins orígens ens queden llunyans i quins motius, de vegades oblidats, es transformen, com el mateix camí.

Més informació: | | | |