El vot de Sant Pere dels Llivis enguany no va tindre cap promesa i, per tant, cap rotllo


comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 30 d’abril de 2011

Sant Pere dels Llivis és un dels vots que no comporta l’obligació de donar rotllo als assistents i així va ser enguany. En aquesta ocasió cap persona feia promesa i no es va repartir rotllo. Més de 100 persones, no obstant, no es van voler perdre la cita aquest dissabte darrer dia del mes d’abril. En primer lloc es va celebrar la missa i els actes religiosos es tancaven amb la benedicció dels quatre punts cardinals del terme com és tradicional.

La devoció dels morellans d’eixa part del terme començava abans del 1370 i s’ha mantingut fins els nostres dies. El majoral té la obligació de mantindre la ermita durant l’any de la seua majoralia i d’organitzar el dia de la festa. El que no forma part del vot, i per tant no és obligació del majoral, el repartir rotllo. Al acabar la festa és típica la tarronà, que sí corre a càrrec del vot. És aquest un acte que no es fa a totes les celebracions de primes i rotllos i consisteix primer en oferir tarró i cava per a tots. En aquest cas, després de la tarronà són els membres del vot els que s’ajunten a la ermita per continuar un poc més en la xarradeta i passar contes, fent així balanç de tot un any i complir amb la tradició de Sant Pere dels Llivis. Els darrers anys sí que es va repartir rotllo per diferents promeses d’estudiants o d’altres motivacions que animen a gent a fer-se càrrec de donar rotllo aquest dia.

Sant Pere dels Llivis és un dels vots més antics del terme de Morella abarcant quatre denes: Llivis, Muixacre, Coll i Moll i la Vespa, amb una trentena de masos que formen part del vot. Sant Pere dels Llivis, que més que ermita es església. Va ser Fundada en el segle XIV, abans que la Llácua o la de Sant Antoni de la Vespa. La Vega dels Llivis va ser una de les primeres en repoblar-se per aquells cristians vells de la Reconquesta vinguts de les serres de Molina, Terol i Catalunya. Per a poder complir en els deures religiosos van fundar aquesta església. En aquells temps, fins 40 masos i més de 200 persones acudien cada diumenge i festiu als oficis religiosos.

» Fotogaleria: Sant Pere dels Llivis

Més informació: | |