El rotllo dels Apòstols de la Llàcua reunia 500 persones l’1 de maig



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 1 de maig de 2011

Aquest diumenge es vivia un dia gran a la Llàcua. Sobre les 11 i mitja del matí ja es notava que era una jornada diferent amb molts de vehicles apartats per les vores del camí d’accés. Els carrers principals, normalment buits, estaven plens de gom a gom i de gent de totes les edats gaudint de xarrades i de la bon hora que va fer. Mentre a l’església, que sols s’obri un parell de vegades a l’any, es celebrava la tradicional missa amb el temple sense lloc per a més persones. Tot en aquest primer dia del mes de maig que va portar a unes 500 persones als Apòstols de la Llàcua.

La cita va portar a molta gent de tota la comarca que tenen l’1 de maig de cada any cita en aquest vot. La promesa, que ve des de fa segles, consisteix en donar rotllo o prima el dia dels Apòstols Felip i Santiago el Major, patrons de la Parròquia, encara que la església estiga baix la advocació de la Immaculada Concepció.

La creu que durant tota la estona havia estat presidint la celebració de la missa es convertia en el símbol que obria la processó posterior a la cerimònia religiosa, que des de l’església recorre uns quants metres amb el capellà baix pali i portant l’aigua beneïda, els membres del vot, amb una medalla per a donar més realç a tots els compromesos en aquesta promesa i molta gent, que pareixia no acabar mai.

La comitiva aplegaria fins l’altura de la creu que està a l’entrada de la Llácua. Allí es demanà que tots els punts cardinals estigueren protegits contra les inclemències meteorològiques.

En finalitzar la benedicció del nord, el sud, oest i est, la processó va tornar fins a la església, voltant la creu com mana la tradició. Abans d’aplegar de nou al temple, els assistents arribaven fins al lloc on es reparteixen els rotllos que també es van beneir.A partir d’aquest moment, la zona on estaven els majorals es va convertir en un riu de gent que anava passant per arreplegar el rotllo. Ningú volia perdre-se’l i la cua que hi havia era impressionant. Enguany els majorals van ser del Mas de Bartolo que van repartir uns 600 rotllos entre els assistents.

Un vot, el de la Llàcua, composat, a més del mas del Bartolo, pel Campello, Fusters, Gibalcolla, Guimerans, varies cases de la pròpia aldea de la Llàcua, Muixacre, Salvassòria i Lozano. Un espai emblemàtic com la Llàcua que el primer dia de maig recupera la vida que va tindre fa segles.

» Fotogaleria: Els Apòstols de la Llàcua

Més informació: | |