LA FALSA: “Mantenga limpia España”


JOAN CARLES MARCOBAL

A ben segur que recordaran, els de la meua generació i anteriors, una campanya televisiva del franquisme que, amb l’eslògan del titular, ens animava a procurar tenir ben nets els carrers i places de les nostres localitats. Possiblement, amb el ‘Contamos contigo’ que animava a la ciutadania espanyola del moment a practicar esport, aquelles absurdes i inútils taules gimnàstiques que ens obligaven a fer, serà una de les frases propagandístiques més recordades del tardofranquisme. Pot ser em deixo el ‘atado y bien atado’?

Pel que es veu en determinades pintades els nets del franquisme no segueixen els dictats dels seus avis amb les pintades: ‘el yugo y las flechas’ –mal dibuixat, per cert- ‘Franco te recordamos’ –no, segur, mai no l’oblidarem-… Sempre he estat a favor de que les persones es puguen manifestar i dir allò que pensen, busquen i desitgen. El dret a la manifestació –des del respecte, per suposat- ha de ser una de les primeres bases de la democràcia. Però també vull dir i ja ho vaig dir fa anys que les pintades no han estat mai del meu gust.

Per més artística que sigue una pintada sempre m’ha semblat una manera d’embrutar una paret. I reconec que n’hi ha de ben artístiques i respecto als defensors del grafitti.

Vull aprofitar l’avinentesa del tema per lamentar que s’utilitzen els pulcres murs de l’Ermita del Pont de la Bota, menuda com una nou com la descrivia Julià Pastor a ‘Primer dissabte de maig’, per fer reivindicacions, per més que puga estar a favor de les mateixes. O en contra, si les rectifiquen.

Més informació: |