L’Onso dóna a La Mata una benvinguda tardana a la primavera



comarquesnord.cat, La Mata
» diumenge, 1 de maig de 2011

Els carrers del poble de La Mata van reviure el dissabte l’antiga tradició de l’entrada de l’Onso. En aquesta ocasió, per disponibilitat de dates i pel tard que ha caigut enguany la Setmana Santa i Pasqua, la bestia va aplegar a la localitat en plena primavera. El que anuncia de totes formes és que comença el canvi de les temperatures més fredes a unes temperatures més agradables encarant el inici de l’estiu.

L’Onso enguany aplegava a les 8 i mitja de la vesprada. Els caçadors baixaven de la muntanya al poble presumint de la seva peça. L’Onso, com fa sempre, es va despertar de la seva hibernació, i encara mig adormissat, però enguany resistint-se més i caient pressa en plena primavera, els veïns el portarien al poble ben nugat.
Abans de l’eixida, els participants i membres de l’associació Cultural La Sabatoná feien els preparatius al local de festes per a que la jornada fora completa. Preparaven el sopar i als diferents personatges d’aquesta curiosa representació teatral.

La festa de l’Onso va implicar de nou veïns i visitants que es van citar a la Mata per gaudir d’una tradició que es va recuperar fa quatre anys després de més de 40 sense fer-se. L’espectacle l’obria el joglar que explicava la història d’aquest ésser que anuncia la primavera.

Tot seguit l’Onso aplegava al centre de La Mata. Amb les mans plenes de grassa intentava arrimar-se a la gent per deixar la seva empremta en el cos dels assistents. A més d’intentar enfilar-se per on podia per a fugir, mentre les esquelles no paraven de sonar. Vestit amb roba de sac i pells de corder, com també mana la tradició, i amb la cara i les mans plenes de grassa amb la que taca a tot el que troba. L’Onso de La Mata es va encarregar de nou d’espantar a la gent que l’admira sorpresa, sobretot per la seua lletjor. Un Onso que finalment no va poder fer res per a evitar que el capturaren.

Una vegada més les Diableres, el Caçador i el Pastor van ser les figures inevitables que s’encarregaven de portar l’estrany ésser fins a la localitat deks Ports. El Caçador és qui precisament mentre està caçant a la muntanya es troba amb aquest estrany ésser i l’atrapa per poder mostrar a tot el món. El troba i d’aquesta maner pot estar tranquil de saber que ja no farà maleses pel monte, mentre el Pastor intenta que l’Onso estiga més o menys controlat.

Els altres membres de la comitiva de l’Onso també van complir bé la seua feina. La festa estava servida i els veïns contribuïen a donar-li més ambient traient les seves bodegues al carrer i convidant tots els assistents. A llocs com Bielsa, al Baix Aragó, l’arribada de l’Onso suposa un dels carnestoltes més especials de la temporada, mentre que a La Mata serveix per saber que potser el gran fred comença a passar i els veïns poden eixir al carrer per gaudir de la festa de l’Onso i la volta per les bodegues.

La festa acabaria desprès en un sopar de germanor i un ball popular que es va allargar fins a altes hores de la matinada.

» Fotogaleria: L’Onso a La Mata

Més informació: | |