El Palau de Beseit acull la presentació del DVD dedicat a les papereres del Matarranya


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Beseit
» dilluns, 2 de maig de 2011

Les instal·lacions del Palau de Beseit van acollir el passat divendres 29 d’abril la presentació del DVD ‘Las fábricas de papel y cartulina de hilo de Beceite’. Este document audiovisual és lo resultat d’un curat treball d’investigació dut a terme per la Margarita Celma, i que ha permès recuperar la memòria històrica i col·lectiva al voltant de les fàbriques de paper de Beseit i Valderrobres, posant los noms i cognoms d’un període industrial clau del passat de la comarca del Matarranya.

L’autora d’este treball d’investigació va destacar que “la presentació d’este vídeo és a la vegada un treball d’investigació que havie concedit lo Govern d’Aragó a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural per a conèixer el complexe industrial paperer de Beseit i de Valderrobres i la repercussió social que això va suposar”. Tot i la plasmació del treball d’investigació amb un DVD, Margarita Celma va concretar que continuarà treballant al llarg d’este 2011, de tal forma que la memòria col·lectiva al voltant de les fàbriques de paper tingue altres formats de difusió.

La pròpia Celma va concretar que “lo treball d’investigació va tindre sobretot molt treball de camp. Se va haver d’entrevistar a la gent que va treballar a les fàbriques, ja que tot i que alguns edificis estan en ruïnes o s’han destinat a altres usos, la memòria històrica encara està present. Per tant, s’ha entrevistat a gent de Valderrobres i també de Beseit”, va explicar Celma. A més, i “paral·lelament, també hi havie un treball d’arxiu, a través de coses que havien eixit a revistes científics o a diaris de l’època, acumulant així més material”.

En concret, lo DVD recopile un total de 41 entrevistes enllaçades documentalment i este està dividit en quatre parts. Per un costat trobarem la secció ‘Les fàbriques de paper’, on descobrirem les nou fàbriques de paper que hi va haver des del segle XVIII fins als anys 70 a esta zona del Matarranya. Un segon apartat és ‘Mètodes i processos de fabricació de paper’, així com una altra secció centrada amb lo ‘Tipus de paper’, per tancar finalment en un altre apartat dedicat a ‘El tancament de les fàbriques de paper’. En total, uns 50 minuts carregats d’entrevistes, anècdotes, experiències i moltes emociones compartides.

Margarita Celma va afegir a més que “lo record de les fàbriques és molt fort a Beseit. Per a Beseit va ser una gran època, d’una industrialització molt gran. Hi havie moltíssima gent, fàbriques on hi treballaven fins a 100 persones, condicionant la vida social, cultural o econòmica que tot això arrossegue”. Quan als anys 70 se va acabar amb la producció paperera, Beseit va patir un descens demogràfic important, i este treball d’investigació s’ha convertit en una mena d’homenatge i record d’aquella vida industrial que van viure Beseit i Valderrobres amb les papereres.

A banda d’este DVD, lo treball d’investigació de Margarita Celma no acabe aquí. De fet, i degut a les entrevistes realitzades a antics treballadors de les paperetes, “s’han obert un munt de línies de treball, com ara parlar del tipus de paper, de la història de les fàbriques, de la Fournier i les baralles de cartes, la importància del riu Matarranya, l’expansió cap a La Sénia, de la decadència de les fàbriques, o la importància de la indústria paperera per al territori”. De cara al foment d’este treball d’investigació, s’estudien fórmules de difusió com l’elaboració d’un llibre o una mostra expositiva.

Més informació: |