Mourinho trenca el secretisme de les carrosses de Morella


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Morella
» dimarts, 3 d’abril de 2011

Els morellans apuren els preparatius de les seues carrosses per l’Anunci del 53 Sexenni. Resten solament quatre mesos per a que arribe el diumenge 28 d’agost i que els carrers de Morella es convertisquen en una batalla de papers de colors per a pregonar el compliment del vot que els seus avantpassats van contraure amb la Verge de Vallivana, anunciant el Sexenni del 2012.

Les previsions apunten al fet que es mantindran les xifres de l’Anunci de fa sis anys en el qual van eixir 42 carrosses participant unes 2.000 persones solament en la desfilada. Grups d’amics, Quintes, carrosses infantils… tots junts per a convertir aquest dia en un esdeveniment únic en el món llançant tones de confeti a la localitat.

De moment, els participants sembla que encara veuen lluny el mes de juny, fi del termini per a registrar-se oficialment en l’ajuntament. Fins avui, solament deu grups han passat a deixar la inscripció que s’aprova en Junta de Govern. El regidor de festes, Rhamsés Ripollés, indicava que “aquest és un tràmit més, que ens permetrà tenir constància del nombre de participants i un fil directe de comunicació amb un representant de cada carrossa”. Aquest mes de maig s’espera pràcticament completar les inscripcions. Al juliol se celebrarà el sorteig de l’ordre de les carrosses en el qual tindran prioritat les infantils que poden arribar a unes 60 persones entre pares i fills.

Respecte al procés d’una carrossa, des del disseny fins a l’estructura, passant especialment pel tapissat de paper arrissat, està elaborat pels propis veïns seguint la tècnica que han après dels seus majors. Els grups participants es reparteixen en cotxeres o magatzems per a anar preparant els tapissos que adornaren les carrosses. En el casc urbà es treballa en el procés més minuciós, mentre que en el polígon industrial i fàbriques de l’exterior es concentren les tasques directes sobre el camió o tractor que es convertirà en carrossa per a l’Anunci. Uns treballs laboriosos que és millor no deixar-se per a l’últim moment, encara que alguns encara no han començat a treballar. Altres grups més previsors porten treballant des del passat any.

La Quinta del 2000 va començar les reunions a l’agost i al setembre es van posar a la feina. Aquesta carrossa serà una de les quals tindrà més membres “som un total de 57 persones entre els que vivim ací i fora, sent complicat coordinar-se, però més o menys ho tenim tot controlat” explicava el Quinto del 2.000 Carlos Felius. Respecte al procés de construcció de la carrossa “depèn de l’elaborada que vulgues que siga, alguns l’adornen sense utilitzar tants tapissos i més capes de pintura, en el nostre cas estem tapissant la majoria dels elements” indicava Felius. Les temàtiques seran d’allò més variades, encara que el secretisme és el que mana, intentant no desvetlar el tema escollit de cada carrossa fins que pugen a Morella el dia abans de la desfilada. Però una imatge de l’entrenador merengue Mourinho ha trecat parcialment el secretisme al fer-se ressò d’ell un mitjà de comunicació.

En l’aspecte històric, enguany es compliran 114 anys del primer Anunci en el qual es va utilitzar confeti i serpentina, mentre que en 1903 “va ser la primera cavalcada única de tots els carrers i barris, mantenint el mateix esquema de celebració amb algunes modificacions fins avui” assenyalava l’historiador Carlos Sangüesa, apuntant que “abans es realitzaven actes més espontanis per a anunciar el Sexenni i s’organitzaven per barris, mentre que ara és per edats o grups d’amics”.

D’altra banda, el camí que segueix avant és el d’obtenir la declaració del Sexenni i del seu Anunci com a Festa d’Interès Turístic de Caràcter Internacional, així com la declaració de Bé d’Interès Cultural. Fins al moment, es treballa i es van complint els tràmits necessaris per a poder obtenir al més prompte possible aquests reconeixements.

» VÍDEO (rtvv.es): Mourinho, estrela del Sexenni de Morella
» Fotogaleria: Menys de quatre mesos per a l’Anunci

Més informació: | |