Banyats, però contents, els morellans han complit en Vallivana

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 7 de maig de 2011 .
Etiquetes: , , ,

Aquest matí de dissabte, a les nou, eixien en boira, humitat i vent del placet de l’arxiprestal basílica. Molts romers ja havien canviat el bastó per el paraigua.

Confiaven que la boira que tapava el Castell s’alçaria i, al menys de matí, podrien arribar eixuts a la Torreta. Però les primeres gotes apareixerien prompte, i a l’hora de dinar, tots s’han tingut que buscar un raconet a resguard en la casa senyorial de la Torreta, deixant els bancals, en dies de rogativa plens de gent, amb l’ambient tradicional de qualsevol menjar al camp, lliures en aquesta ocasió. Les fideuades, paelles, conill amb caragols, i demés guisos, s’han portat ja fets; en la major part dels casos encomanats als restaurants de Morella. I es que l’oratge no era el més adient per a fer-se allí el menjar.

No obstant, aixó, les tronades més fortes han aplegat de vesprada. La baixada al Pont de la Bota, i l’arribada a Vallivana, ha estat acompanyada en tot moment per la pluja. Eren centenars les persones que seguien caminant, no obstant l’aigua de celis que no amollava. A Vallivana, la bandera del Santuari ha sortit menys acompanyada que en d’altres ocasions per a esperar la Rogativa. Però el moment d’aplegar a la Casa de la Patrona no ha deixat de ser especial. Els cantadors no afluixaven; l’ermita estava de gom a gom; el romer escampat per el terra, portava l’essència de les muntanyes de Morella, i els morellans l’ànima plena de joia per tornar a saludar la seva Verge estimada. Un a un, han passat a adorar-la. Cadascú li ha deixat el seu recadet. El administrador els ha obsequiat amb un record en forma d’estampa amb el retaule que guarda la imatge de la Marededéu, i dos caritaters han repartit rotllo en el mateix Santuari.

Demà, diumenge, els que se queden avui a dormir a Vallivana, en els que baixaran de nou després d’haver ben descansat a Morella, tornaran a recorrer els 24 km. Distancia, completant un altra rogativa, i un altre cicle. L’any que ve serà Sexenni. No serà al maig quant baixaran els morellans a honorar la seva Verge. Aniran a l’agost i de tornada la pujaran a Ella també per obsequiar-li altres festes extraordinàries, les del Sexenni.

. Vídeo . Rogativa de Morella a Vallivana

Més informació: | | |