Els morellans van camí de Vallivana per darrera vegada abans del Sexenni



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 7 de maig de 2011

Els morellans ja han iniciat el seu tradicional camí devocional, que els porta cap a Vallivana. Més de 600 persones han començat el recorregut des de la Basílica Arxiprestal, que els acostarà fins al Santuari on descansa la Mare de Déu. Enguany la nota diferencial l’ha donada la boira i la pluja, que sembla que acompanyarà als romers durant, al menys, tot el primer dia de romiatge.

La bandera blanca marca el ritme del viatge i és seguida per la creu i per tots els “rogativers”. Mentres s’avança, els càntics de veneració a la patrona es succeïxen. Pel que fa al recorregut, aquest a penes varia d’un any pera un altre. Les tres parades es realitzen a l’Hostal Nou, la Torreta i el Pont de la Bóta, abans d’arribar sobre les 7 de la vesprada a Vallivana. Les úniques variacions es troben en els camins que l’Ajuntament va rehabilitant i condicionant per a evitar que la Rogativa transcórrega per la carretera.

Els més de 20 quilòmetres de distància finalitzen en el Santuari de Vallivana, per a diumenge iniciar-se la pujada. A primera hora del matí, els morellans realitzen el mateix recorregut i mateixes parades, però en sentit contrari.

Com és habitual, la Rogativa només es celebra el primer dissabte de maig de cada any. En anys Sexennals, la data canvia i es realitza una a l’agost perquè la Mare de Déu presidisca les festes en el seu honor i una altra a l’octubre per a tornar-la a “sa casa”. Cal recordar que l’any passat es va celebrar en Centenari de la Coronació Canònica d’esta Mare de Déu i es van realitzar tres Rogatives.

Més informació: | | |