José Ángel Biel: “Qui vulgui suprimir les comarques, que no compto amb el PAR”


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Matarranya
» dimarts, 10 d’abril de 2011

El candidat del PAR a la presidència del Govern d’Aragó va assistir a la presentació, el passat 6 de maig, de les candidatures del Matarranya. Ràdio Matarranya va entrevistar-lo per a l’ocasió

Lo PAR ha començat la presentació de les candidatures municipals i les autonòmiques a la comarca del Matarranya. A què es deu això?
Pot ser una coincidència. Però jo sempre em trobo tan bé al Matarranya que em coste poc vindre. S’ha organitzat així. Vinc molt al Matarranya, vinc molt a Valderrobres. Jo em limito a anar per tot arreu predicant lo que puc. Però quan los que organitzen la campanya m’han dit que vingui avui, ho faig encantat. Hem convocat pràcticament a tots los candidats de la comarca. Anem a presentar, especialment, al candidat de Valderrobres, i anem a transmetre als amics i amigues del Matarranya un missatge d’optimisme de cara al futur, un missatge de PAR.

Com dèiem, míting i presentació de candidatures al Matarranya. A ‘grosso modo’, quin és lo programa que presente el PAR de cara als pròxims quatre anys?
Lo programa autonòmic té tres punts. Lo primer d’ells és lo tema de la crisi. A mi me pareix que des del Govern d’Aragó cal fer front a la crisi i això passe per creure en los empresaris. Cal creure en les empreses, són les que generen ocupació. I cal fer enormes esforços, amb actuacions concretes i específiques per a fer front a la crisi d’una manera especial.

Segon.
Estem davant d’unes eleccions autonòmiques: I si parlem d’eleccions autonòmiques hem de parlar d’autonomia. I cal parlar del desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia, de les possibilitats que té el nostre estatut de cara a obtindre beneficis per a la nostra comunitat autonòmica. Cal parlar d’aigües, de drets històrics, d’inversions, de l’acord econòmic financer amb l’estat, etcètera.

I com a tercer?
Hi ha un punt molt important de cara al nostre futur que és lo paper d’Aragó a Espanya. És a dir, què podem fer per tindre més pes a Madrid per a poder resoldre bona part de les reivindicacions que té plantejades Aragó des de fa molts anys. Estos són los tres eixos, però el primer de tots és lo que no podem assumir que a Aragó hi hagi més de 100.000 aturats. Este ha de ser l’objectiu prioritari.

Analitzant les darreres enquestes en intenció de vot, ni PSOE ni PP aconseguirien majoria absoluta, mentre que el PAR se mantindrie com a tercera força política i a més serie el partit que tallarie el peix.
Això serie per una raó molt senzilla, perquè som al centre. Lo PAR és l’únic partit que està al centre, i això te situe en una posició que de cara a futurs pactes, i els pactes seran necessaris per que mai a Aragó ningú ha obtingut la majoria absoluta, ens dóne un ‘plus’ important. Però clar. Nosaltres, per estar al Govern, hem de tindre una força mínima. No podem estar al Govern a qualsevol preu. I per això és important que els aragonesos mos tinguen en consideració i ens voton. Jo crec, evidentment, que este partit serà decisiu, i es pot fins i tot donar la circumstància que sumem amb un o amb un altre. Amb la qual cosa, la nit electoral del 22-M serà terrible, sobretot per a alguns. I a partir del 23 de maig haurem de pensar com fer governs estables d’àmplia base. Aquí estarà la dificultat, però ho explicarem i ho aconseguirem.

Quan parlem de pactes, suposem que serà clau lo programa del PAR.
Nosaltres som partidaris, per exemple, de la supressió de l’impost de successions i donacions. I ara diem rotundament que no estarem a cap govern que no tingue en compte que a partir de l’1 de gener de 2012 quedo suprimit l’impost de successions. Hi ha altres requisits com la creació de l’Institut Aragonès de Finances, etcètera. Per això volem estar al govern, per a fer coses.

Una de les coses que ha defensat a ultrança el PAR és lo paper de les comarques.
Si algú vol suprimir les comarques que no compto amb lo PAR. Qi vulgue formar un govern d’Aragó no ho podrà fer. Jo crec que les comarques no són lo problema. Hi ha 800 administracions locals a Aragó, i el problema no poden ser 32 comarques, i molt menys la del Matarranya. Crec que ha funcionat molt bé. La gent sent un esperit de comarca. I és absurd, ho pense gent que no sap què és esta terra. Ni exerceixen d’aragonesos, ni saben lo que és la llei de comarcalització, ni s’han llegit les lleis que hem presentat al parlament, ni s’han llegit que per fer enrere les comarques cal derogar 36 lleis. A la política cal exigir als polítics una certa coherència. I sobretot que sàpiguen les coses, sàpiguen de què parlen. No pot vindre ningú que digue ‘cal suprimir les comarques perquè són molt cares’. Cares són 800 administracions locals, i no 32, que d’una altra manera podrien arreglar l’administració de molts municipis. Per descomptat, si algú vol pactar amb lo PAR, que s’oblido de la supressió de les comarques.

Parlant de comarques, cap a on cal treballar ara?
Hi ha una cosa molt important. Als territoris fem lo que la gent del territori vol. No farem polítiques contràries als interessos dels ciutadans que viuen al territori. Qualsevol actuació, llevat excepcions, que cal fer al territori ha de ser d’acord amb la gent del territori. Per això existeix l’entitat de la comarca, perquè a més de gestionar unes competències (per cert, millor que quan depenien d’altres administracions públiques) defense l’interès general de la comarca.

Fa unes setmanes va estar pel Matarranya el viceconseller de turisme, Javier Callizo, qui va posar en valor lo territori i la Marca Turística Matarranya.
Jo sóc un fanàtic d’això. Vinc precisament de Valljunquera, on no havia vist com havie acabat lo “Portal del Matarranya”. Iniciatives d’este tipus són les que estan donant un prestigi al Matarranya. Avui, lo Matarranya és una de les comarques d’Aragó que més futur turístic té, on millor s’estan fent les coses, amb més cura, on se van establir una sèrie de condicions, per primera vegada, cuidant lo paisatge, on s’ha actuat en matèria de purins. Crec que tenim una unitat molt ben composta, amb molt bona gent, culturalment molt potent, i el que cal és facilitar una mica d’ajuda. I això és lo que farem comptant amb ells.

Suposem que Motorland és una de les cireretes que ajuden al turisme.
Exerceixo més per Motorland que de vicepresident del Govern. Són d’estes coses que quan un se retire de la política, són les que millor record donen. Motorland tindrà un impacte a tota la terra baixa i a tot Aragó enorme. No es pot ningú imaginar, quan passon deu anys, del canvi que s’haurà produït a esta terra. Ja ens ha passat amb Dinópolis. A Teruel, Dinópolis ha deixat a tot lo territori provincial un impacte econòmic de més de 1.500 milions d’euros en deu anys. I no vull ni imaginar lo que deixarà Motorland quan passon deu anys. I després, està clar, lo turisme s’ha potenciat amb Motorland. I segur que al setembre, pel Matarranya, estaran ocupats tots los hotels. I això se deu a l’estirada de Motorland. S’ha fet una inversió important. Però el circuit de velocitat d’Alcanyís ha costat lo mateix que el Pabellón Puente de la Expo de Saragossa. No obstant això, l’efecte econòmic i social que està deixant és una cosa impressionant.

» Fotogaleria: Mítin de Biel (PAR) al Matarranya

Més informació: | |