Carmen Pobo: ‘Volem les comarques com a entitats gestores de serveis, no com entitats polítiques’


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Calaceit
» dimecres, 18 d’abril de 2011

La candidata del PP (Partit Popular) a les Corts d’Aragó va participar al míting de la candidatura popular celebrat a Calaceit

Senyora Pobo. Com definirie la situació actual de la província de Terol?
Tinc que dir-te que la situació a la província està clarament marcada per la situació nacional. Estem vivint un moment de crisi econòmica i de molt d’atur. I actualment la gent mos demane al Partit Popular (PP), que ja mos coneixen, que saben com gestionem, que hem aconseguit eixir de crisi, que saben que podem crear treball, i per tant, que volen que ho tornem a fer perquè Espanya, Aragó i Terol mos necessiten.

Una situació que segons diu és fruit de la conjuntura nacional. En este sentit, quines són les principals línies d’actuació que se proposen per part del Partit Popular?
Nosaltres tenim una cosa clara, la necessitat de crear treball. Per això pensem que en moments de crisi, lo principal és la generació de llocs de treball. Pensem que les persones o els governs que han generat esta situació no poden aportar cap solució. Des del PP tenim una idea molt clara. Lo 90 per cent del treball lo generen les PYMES. Per tant, entenem que en estos moments no es poden posar ni impediments ni dificultats a aquelles petites i mitjanes empreses que són les que realment generen més treball. Així que lo que natres pretenem és possibilitar totes les condicions fiscals, tributaries, administratives; a aquells que vulguen crear un negocio per a generar treball. Qualsevol tipus de negoci des d’una tenda fins a un bar o una empresa de 20 treballadors. Precisament, entenem que actualment les empreses existents s’estan veient sacrificades perquè estan sent aclaparades pels impostos, perquè tenen dificultats i no es veuen recolçades pels governs que es dediquen més al mega-projectes, i realment hi ha moltes empreses que estan patint esta situació, estan tancant, estan fent EREs per esta falta d’ajudes. Crec que primer hi ha que afiançar les empreses i els llocs de treballs existents per a no perdre’n ni un més, i evidentment possibilitar i ajudar a tots aquells que puguen crear treball. Vull recordar que a la província de Terol al 2007 teníem uns 3.100 parats i actualment ja hem superats los 10.000. Nosaltres lo que volem és crear treball, però treball de qualitat i segur per a que la gent tinguen treballs dignes i sous dignes. Però per això, se necessiten polítiques de gestió austeres que impulsen estes polítiques de creació de treball. Això penso que és lo que trobem en falta amb lo govern actual del PSOE i el PAR.

Un tema que no podem passar per alt quan parlem del futur del medi rural es la despoblació. Cóm veu el PP este tema? I quines són les seues propostes per a lluitar contra esta situació?
Jo sóc alcaldessa de Cella, visc al meu poble i vull seguir vivint al meu poble. Crec que en los darrers anys des del govern actual s’han pres mesures que en lloc de afavorir que la gent se quedo als pobles, afavoreixen totalment a la despoblació. Hi ha contradiccions, posen en marxa el Pla de Desenvolupament Rural perquè volen que la gent se quedo, però després fan tot lo contrari. Per exemple, lo tancament dels escorxadors locals. Si que hi havie una normativa europea, però esta normativa també deie que les administracions autonòmiques i nacionals podien flexibilitzar la llei. Perquè llavors van tancar estes instal·lacions que ens permetien sacrificar els nostres animals, disfrutar de las nostra carn, vendre estos productes als turistes. Això sol és un exemple, però si tu comences a traure serveis als municipis la gent al final marxe, perquè això també passe amb les escoles, amb los centres de salut. Hem de ser conscients que a Terol som molts municipis i casi tots molt menuts, però per això no tancarem tota la província. Per a que la gent es quedo hem d’assegurar que els serveis bàsics estiguen assegurats. I si fa falta personal s’haurà de posar, i si fan falta infraestructures s’hauran de crear, perquè els impostos són los mateixos los que paguem als pobles que los que paguen a Saragossa.

Deixant de banda els temes generals, avui està al Matarranya. Cóm veu esta comarca? Quin futur creu que té?
A mi m’encante esta comarca. Avui venia amb lo meu marit i li he dit, “esta nit ens quedarem aquí perquè hi ha raconets molt bonics per a disfrutar d’estos paisatges”. Veig esta comarca en molt de futur, aquí hi ha molt potencial, especialment en matèria de turisme. Però este turisme s’ha d’aprofitar, i per a això li hem d’oferir tot lo que tenim. I el Matarranya té un encant natural, això és lo que s’ha de fer veure a tots aquells que volen vindre aquí. Però també teniu un potencial agrícola, i també s’ha d’aprofitar. Per això s’ha de potenciar l’agroindustria, los productes de la terra, hem de donar facilitats als empresaris per a que aquells que se vulguen quedar aquí puguen treballar i viure als nostres pobles.

Un tema que no podem deixar passar són les administracions comarcals. Quina és la postura del PP respecte a les comarques?
La nostra postura ha sigut molt clara, a l’igual que tots los partits vam recolçar esta Llei. Si bé, cal dir que les comarques s’han desvirtuat. Natres concebíem estes administracions com una entitat que pogués donar tots los serveis bàsics als municipis més menuts que no tenien capacitat de donar estos serveis en los seues propis recursos. És a dir, volem les comarques com a entitats gestores de serveis, no com entitats polítiques, per a entitats polítiques ja tenim lo Govern d’Aragó, la Diputació i els ajuntaments. El que no té sentit es que hi ha administracions comarcals en les que hi ha més consellers comarcals que municipis. El que el Partit Popular reclame es que les comarques siguen gestores de serveis que donon los serveis necessaris als ciutadans, però que no tinguem tans consellers, tants treballadors, que tinguen únicament los necessaris. Lo que no pot ser es que s’hagin en fet unes sedes comarcals desmesurades amb pressupostos de més de 3 milions d’euros, en estos diners, si s’hagueren invertit en los municipis s’hagueren pogut fer moltes coses. L’únic que volem es reduir els gastos superflus i intentar gestionar bé els diners, però no sol a les comarques sinó a tots los nivells.

Avui estarà donant suport al candidat de Calaceit, suposo que vostè intentarà transmetre el missatge més general del Partit Popular.
Natres tenim un missatge clar, lo que volem és crear treball, atendre bé los serveis socials i per altra banda reorganitzar l’administració per a intentar que esta desmesura de conselleries, de puestos, de diners mal aprofitats, que estos diners se puguen agafar i traslladar a infraestructures i serveis socials. Los diners són de tots los aragonesos i hi ha que gestionar-lo bé, no es pot perdre diners en gastos superflus, no es pot perdre diners en assessors i assessors, això és lo que no es pot permetre.

Més informació: | |