Els veïns i votants del Matarranya, pendents del diumenge 22 de Maig i dels posteriors resultats


Etiquetes: , , ,


comarquesnord.cat, Matarranya
» dijous, 19 d’abril de 2011

A pocs dies de que arriben les esperades Eleccions Municipals 2011, són molts los veïns que es pregunten què passarà als pobles del Matarranya. Com està passant a la majoria de les comarques d’Aragó en los últims anys, lo ventall de partits va en augment, i cada vegada són més los pobles que tenen tres o quatre candidats a l’alcaldia. Sense anar més lluny, a Valderrobres, Queretes, La Freixneda i Beseit s’han presentat llistes de PSOE, PP, PAR i CHA. A estos quatre pobles també cal sumar-hi Calaceit, on hi ha candidatures del PSOE, PP, PAR i Entesa. Per tant, cinc municipis en quatre llistes on no serà gens fàcil aconseguir la majoria absoluta.

Tot i això, a les Eleccions Municipals 2007, lo PP de Valderrobres i La Freixneda van aconseguir la majoria absoluta, este últim només per cinc vots de diferència. Altres municipis en majoria absoluta van ser Massalió (PSOE), Arenys de Lledó (PSOE), Pena-roja (PAR) i la Vall del Tormo (PAR). Enguany, les majories absolutes estaran cares. No serà fàcil repetir-ho a Valderrobres, La Freixneda, Massalió, Arenys i Pena-roja, on s’esperen unes municipals molt renyides. A la Vall del Tormo se podrie repetir la passada majoria absoluta, ja que només hi ha dos candidatures, la del PAR i la del PP. Fa quatre anys també hi havie només dos candidatures: PAR i PSOE.

» Majoria a La Portellada
Un altre municipi on se donarà majoria absoluta és a La Portellada. A este poble del Matarranya tradicionalment votant del PP és curiós que els populars no hagin fet llista. Enguany, només hi haurà llista del PAR i del PSOE, que fa quatre anys van governar en coalició al poble. Les coalicions, per als pròxims quatre anys, podrien anar condicionades pels pactes a Aragó. D’esta forma, i a l’espera dels resultats del 22-M, pareix ser que les coalicions seran necessàries a molts pobles. Moltes d’elles se podrien repetir com ara fa quatre anys, sempre i quan no hi hagi un gir del vot. A alguns pobles, com Beseit i Mont-roig, podrie sonar la flauta i donar-se canvis importants.

On no s’esperen grans canvis és als pobles amb llistes obertes, com ara Fórnols (PP), Lledó (PSOE), Torre del Compte (PP), Torredarques (PAR) i Ràfels (PAR). Mentrestant, a Fontdespatla s’espere un creixement del número de votants del PAR, sobretot després del bon funcionament que ha tingut la coalició PAR-PSOE en los últims quatre anys. Com hem ressaltat, no és fàcil fer un pronòstic de la vila de Mont-roig, on s’espere que creixque el PSOE però on se podrie mantindre eixa igualtat de 3 regidors, 2 regidors i 2 regidors. Hi ha qui s’arrisque per una majoria absoluta socialista. I a Pena-roja, lo PAR podrie perdre la majoria absoluta en favor del PP, que podrie guanyar un regidor.

» Municipals per autonòmiques
Segons los sondejos, les Eleccions Autonòmiques 2011 estaran molt ajustades a Aragó. PSOE i PP estan a un diputat amunt i avall, mentre que el PAR determinarie quin govern hi haurà a Aragó al llarg dels los pròxims quatre anys. Això condicionarie el mapa dels ajuntaments del Matarranya, ja que a la majoria dels 18 pobles de la comarca seran necessàries coalicions. A banda dels pobles amb llistes obertes, i al marge de La Portellada i la Vall del Tormo (que només presenten dos llistes), la resta de pobles hauran de passar pels pactes o pels governs en minoria per a pujar a l’alcaldia. I això pot vindre marcat des de dalt.

Per tant, a La Freixneda o Valderrobres, on lo PP se preveu com a partit més votat però sense tindre majoria, la constitució del consistori vindrà marcada pels resultats de les eleccions autonòmiques. Lo mateix pot passar a Calaceit, Queretes i Beseit, on la presència de quatre candidatures fa molt poc provable una majoria absoluta. A Pena-roja, Mont-roig, Valljunquera i inclús Fontdespatla (si el PAR no aconsegueix majoria, que es podrie donar) també seran necessaris los pactes, que poden vindre marcats pels resultats a les Corts d’Aragó. Per tant, un pronòstic gens fàcil lo de les municipals 2011 per la igualtat entre candidats.

» Les candidatures més jóvens
Les Eleccions Municipals 2011 també destacaran per ser unes eleccions carregades de candidatures molt jóvens. “Los jóvens han donat un exemple a este poble”, “Ni generació NiNi ni res” o “Som una candidatura jove amb moltes ganes de treballar per al i amb el poble”, han estat algunes de les frases que s’han escoltat als mítings i presentacions de candidatures del Matarranya. Sense anar més lluny, al municipi de Queretes les quatre candidatures estan encapçalades per gent molt jove. María Pilar Beltrol (del PSOE) és la més jove (26 anys). Però Alfonso Cardona (PAR), Fernando Javier Camps (PP) i Óscar Pol (CHA) també són molt jóvens.

A Valderrobres, lo PP, encapçalat per Carlos Boné (últim alcalde de la capital del Matarranya) ha tornat a apostar per gent del poble i molt jove, barrejant-ho també amb persones que tenen molta experiència. També és molt jove el nou candidat del PAR, Alberto Riba, un partit que inclou també gent jove i renovada a la candidatura. A La Freixneda, la candidatura del PSOE encapçalada per Javier Adell també és molt jove, així com la socialista de Mont-roig, que té com a candidat a Óscar Arrufat. A Pena-roja, tant lo PAR com lo PSOE han inclòs enguany gent molt jove, amb candidats a l’alcaldia molt jóvens i llistes molt rejovenides. Lo PSOE de Valljunquera també és força jove.

Més informació: | | |