Vicente Guillén: ‘La posició del PSOE és molt clara. Sí a les comarques, sí a les Diputacions, i un sí rotund als municipis’



comarquesnord.cat, Calaceit
» divendres, 20 de maig de 2011

El secretari provincial del PSOE a Teruel va passar pels estudis de Ràdio Matarranya amb la senadora socialista, Esmeralda Iranzo

Com veu la situació actual de la província de Teruel?
Vivim a una província que té unes característiques molt peculiars. És una província molt extensa en superfície, amb més de 14.000 kilòmetres quadrats, amb una escassa població, 140.000 habitants i, per tant, en una gran quantitat de municipis, uns molt allunyats dels altres, i això vol dir que el cost dels serveis augmente. Lo que cal destacar és que avui en som més a Teruel, i hem crescut en estos últims dotze anys en població. I això signifique que l’activitat econòmica ha augmentat. Tenim una economia més diversificada, tenim un turisme excepcional, un turisme cultural, gastronòmic i paisatgístic del que el Matarranya és un exemple fonamental. També tenim una economia basada en l’agroalimentació, un sector molt puixant. Aragó és capaç de generar aliments per a 12 milions de persones i aquí, Teruel ocupe un lloc privilegiat. I hem sabut fer projectes estratègics fonamentals. La Ciutat del Motor ha estat una nova forma de fer economies en un sector on abans no havien pogut tirat. I a Teruel hem fet l’aeròdrom de Caudé o una plataforma nova logística. I això fa que les perspectives i les expectatives que tenim a esta província són bones de cara als pròxims anys, tenint en compte que som conscients de que la gran dificultat que hi ha actualment és lo treball i on mos hem de centrar com a finalitat fonamental.

Suposem que la conjuntura econòmica marcarà les propostes del PSOE durant los pròxims quatre anys.
Seran quatre anys difícils, quatre anys d’austeritat, de reformes, però quatre anys també de cohesió social. Si alguna cosa distingeix al PSOE és que en moments de dificultats no volem que ningú es quedo enrere, i per tant les polítiques educatives, les polítiques sanitàries, les polítiques socials, han de ser un eix fonamental. No pot ser una excusa el que cal prémer-se el cinturó per a deixar a la gent més desafavorida que no recorro el camí al mateix nivell que la gent més afavorida. Per això està l’estat, per això estan les polítiques públiques que són les que defense el PSOE, i per això som un partit que té com a valors històrics, no només la llibertat, sinó també la igualtat i la solidaritat entre la gent. Han de ser elements fonamentals per a aconseguir l’objectiu final que tots volem. Som un partit compromès, i allà on anem volem adquirir compromisos amb la gent del territori. Un d’ells ha de ser fonamental per als municipis de la nostra província. També per al Matarranya i Calaceit, i és que nosaltres mos hem compromès una inversió de 300 milions d’euros per als pròxims cinc anys del fons d’inversió per a Teruel a través d’un conveni que firmaran lo Govern de la Nació i el de la Comunitat Autònoma. Amb estos 300 milions d’euros se podran realitzar infraestructures que són bàsiques per a augmentar la qualitat de vida dels ciutadans encara en esta política d’austeritat. Este és lo compromís del PSOE, i el que ens agradarie és que el PP passés per estos micr`fonss, vingués a esta terra, i digués que es compromet (si governe) a que estos 300 milions d’euros s’invertiran a la província de Teruel i que s’invertiran en projectes estratègics per al Matarranya. A la senyora Rudi no li hem sentit dir això. Sabem que fa poc va estar per aquí i no va dir ni una sola paraula sobre este assumpte. No va tindre ni un sol compromís amb Calaceit ni el Matarranya. I naltres sí volem tindre este compromís clar.

Parle d’una forta inversió. Podem desvelar alguna actuació?
Som un partit que ens agrade parlar amb la gent. Per tant, una vegada tinguem firmat eixe conveni, lo que farem serà assentar a una taula als alcaldes, als agents econòmics i socials, a les associacions culturals, a les associacions que es dediquen a fer polítiques socials, és a dir, a tots aquells que vulguen opinar sobre quins han de ser els objectius d’eixe fons d’inversió de Teruel i quines han de ser les actuacions concretes. Per tant, obrirem un cabal de diàleg amb la societat civil perquè pugam entre tots arbitrar, ordenar, orientar i prioritzar los projectes que vulguem fer a esta província.

Un dels temes que genere més debut i diferents punts de vista són les comarques. Hi ha dos posicions enfrontades entre PP i PAR. Però, quina es la posició del PSOE en esta matèria?
Tenim molt clar que l’organització territorial que té la Comunitat Autònoma està donant uns excel·lents resultats i que, per tant, les comarques estan sent capaços d’aproximar els serveis als municipis mes menuts i som capaços també, juntament amb les institucions provincials, a ajudar a eixos municipis que per sí sols serien incapaços de donar els serveis bàsics als ciutadans que resideixen als seus municipis. Per tant, la posició del PSOE és molt clara: sí a les comarques, sí a les Diputacions Provincials i un sí rotund als municipis. Natres creiem que podem perviure estes institucions sense cap problema i dins d’este marc d’austeritat hem de ser capaços de redefinir les competències que cada una d’estes institucions ha de tindre perquè no hi hagi solapaments i tampoc qüestions que facin veure al ciutadà que els recursos públics no estiguen ben utilitzats. Per tant, redistribució de competències sí, assumpció de noves competències si així ho decideix lo pròxim govern per a les comarques i, sense cap dubte, un sistema institucional que sigue satisfactori per als ciutadans aragonesos.

A la província de Teruel és inevitable parlar de despoblació.
Crec que hi ha una sensibilitat especial per part del Govern de la Nació i del Govern Autonòmic perquè el problema de la despoblació s’ha d’aconseguir aturar. I com s’aconsegueix? Doncs creant economies. I sobretot, hi ha una forma aturar-lo. I és que les administracions públiques tinguen eixa sensibilitat especial amb estos territoris en forma d’inversió. Per això no només hem compromès estos 300 milions d’euros al fons de Teruel, sinó també el desenvolupant d’eixa llei tant important de Desenvolupant Rural Sostenible a través del Ministeri d’Agricultura que supose una gran quantitat d’inversions per a estos territoris. Però, a mes, nosaltres volem que Teruel sigue una experiència pilot en el desenvolupament de polítiques públiques per a la despoblació. Per això comptem ja amb lo compromís de la pròpia ministra d’agricultura i també de la que serà la pròxima presidenta del Govern d’Aragó, Eva Almunia, de desenvolupar esta experiència pilot a la província de Teruel.

Ara parlem del territori on estem avui. Com veieu ara la Comarca del Matarranya?
La comarca del Matarranya és diferent i diversa. I allí està precisament lo seu propi quit. És diversa lingüísticament, és diversa culturalment, paisatgísticament, i la diversitat és un plus. Quan un ve al Matarranya sap que està a un territori divers, riquíssim i que tot i ser el territori més allunyat de la capital de la província, requerix una atenció especialíssima, així ho hem volgut fer durant los últims anys i així ho volem fer durant los pròxims quatre anys.

Parlar del Matarranya ens obliga a parlar de l’agricultura i el turisme.
Sense cap dubte, són los dos grans eixos dels que hem parlat. Cal potenciar el turisme a la comarca del Matarranya, los valors patrimonials, los valors paisatgístics, i també cal potenciar la diversitat lingüística i cultural. I cal fer-ho amb recursos públics i també cal ajudar a la iniciativa privada a que faci les seues estructures i això farà que los visitants atrets per estos paisatges puguen vindre. I en segon lloc, l’agricultura centrada fonamental en lo sector de l’agroalimentació, que és fonamental i sabem que els agricultors estan passant per moments de dificultat. L’altre dia el propi president del Govern va dir que duria una llei al parlament perquè la riquesa se quedo als propis productors i no siguen los intermediaris los que s’emportin lo tall d’eixe gran formatge que es l’agroalimentació. Però a la vora, perquè funciono tot, cal parlar de les infraestructures que ara tenim pendents. Som conscients de que cal fer el gran eix de la A-68 i sobretot la N-232 fins al límit de València, una obra que s’ha quedat parada no precisament per responsabilitat del govern sinó perquè una empresa ha estat incapaç de complir dels compromisos que havie adquirit. Sens dubte, les comunicacions han de ser fonamental per al desenvolupament d’esta comarca.

Des d’altres grups polítics, lo PSOE ha rebut crítiques perquè al seu entendre pose traves al desenvolupament de l’economia als pobles.
Crec que és tot lo contrari. Hem parlat del fons d’inversions per a Teruel. Este fons, a banda de subvencionar projectes estratègics, pose una gran quantitat de diners perquè aquells emprenedors que vulguen iniciar un negoci ho puguin fer sense cap problema. Va dirigit a l’agroalimentació, al sector industrial i al sector turístic. I hem aconseguit, que a través dels pressupostos generals de l’estat, hi hagi 17 milions d’euros aproximadament cada any, precisament i especialment, per ajudar no només als emprenedors, sinó també als ajuntaments perquè els municipis puguen fer els polígons industrials perquè les pymes i mitjanes empreses puguin vindre a ubicar-se. Estem molt interessats en que hi hagi emprenedors, també hi hagi facilitats per als emprenedors, i en que els municipis tinguen infraestructures bàsiques perquè eixos emprenedors puguen ubicar les seues empreses.

Més informació: | | |