“El legado de la guerrilla” de Juan Plasencia s’expose a les Torres de Sant Miquel



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 28 de maig de 2011

Aquest dissabte s’ha inaugurat a les Torres de Sant Miquel de Morella, l’Exposició “El legado de la guerrilla”, amb fotografies de Juan Plasencia.

L’autor veu en la fotografia una extensió de l’art capaç d’afavorir l’evolució social. En aquest cas ens presenta a través d’una sèrie de retrats de gran qualitat i dificultat tècnica, rostres que a través de la seva mirada i llegint cadascuna de les seves arrugues, conten una història comuna a tots ells, i a la vegada personal i irrepetible. Aquesta mostra ens porta les cares d’avui, d’alguns dels que des de 1942 fins 1952 van lluitar des del moviment de guerrilla anomenat “maqui”. El conjunt de imatges que recull aquesta exposició pose de manifest que el maquis va ser una realitat, i que malgrat el maltracte i manipulació a la que s’ha sotmès la seva història, els darrers soldats de la República, com també els podríem cridar, van lluitar per la recuperació de les llibertats i els valors de la democràcia en l’Estat Espanyol. 56 retrats fotogràfics, de persones que no van voler sotmetre’s a la dictadura franquista. Els han pintat de moltes maneres, segons qui contava la historia, i fins fa poc la historia sols la escrivia una part. Juan Plasencia ha mirat a través de la seva càmera, cap a dins, per a traslladar-mos unes cares carregades d’humanisme.

A través d’aquest treball l’autor a volgut aportar el seu granet d’arena per a donar a conèixer la seva història. Ha tingut que recórrer més de 23.000 quilòmetres per aquest recull, que ara i fins final de juny es podrà contemplar en les Torres de Sant Miquel.

Aquesta exposició forma part del programa Imaginaria 2011 de la Universitat Jaume I.

Més informació: | | |