Fa 80 anys que les muralles, el castell i l’església de Morella són Monuments Nacionals



comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 1 de juny de 2011

Este cap de setmana farà 80 anys que es van declarar Monuments Nacionals les murades, el castell i l’església arxiprestal de Morella i Museus de Morella ho celebra aquest dissabte.

Es tracta d’un decret d’abast més ampli que, a la comarca dels Ports, també va protegir el Convent de Benifassà.Va ser un dels primers decrets del Govern Provisional de la II República, només set setmanes després de proclamar-se el nou règim.

Amb este motiu, Museus de Morella organitza una passejada pels tres primers monuments de la ciutat que van ser protegits oficialment. “El passeig serà conduït pel Ministre d’Instrucció Pública que l’any 1931 va refrendar la protecció, el polític tortosí Marcel·lí Domingo”, segons apunten fonts de Museus de Morella.

L’activitat es farà el proper diumenge 5 de juny, tindrà una durada estimada d’unes 3 hores, està dirigida tant al públic local com als visitants i s’iniciarà a les 11 h. Es tracta d’un producte gratuït i únicament cal presentar-se al punt d’eixida.

» Marcelino Domingo
Marcelino Domingo Sanjuan (Tarragona, 1884 – Tolosa de Llenguadoc, 1939) era mestre. La seua carrera política marcada per l’anticaciquisme va començar el 1909 com a regidor de l’oposició republicana a la capital de les Terres de l’Ebre. Diputat republicà a les Corts Espanyoles des de 1914, va exercir també el periodisme. L’any 1930 és un dels participants al Pacte de Sant Sebastià que va preparar l’arribada de la República. En el moment de la proclamació de la República estava exiliat a París fugint de la detenció. Com a Ministre d’Instrucció Pública va promoure la creació de moltes escoles. També va ocupar la cartera d’Agricultura.

» VÍDEO: Carles Ripollés explica com es celebraran els 80 anys de Monuments Nacionals

Més informació: | | | | |