Santi Gracia i Robert Vidal guanyen per segon any consecutiu la Copa d’Espanya de Rallies d’Escalada


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dimecres, 1 de juny de 2011

Los escaladors Santiago Gracia i Robert Vidal, naturals de Valderrobres i Traiguera respectivament, han revalidat la Copa d’Espanya de Rallies d’Escalada després d’imposar-se a les tres proves que integre este campionat. L’última d’elles, celebrada fa unes setmanes al Penyal d’Ifac de Calp (situat a la província d’Alacant) va ser la que va confirmar el bon estat de forma física i mental d’estos dos esportistes, on se van imposar amb més comoditat que a les altres dos proves, disputades a Riglos (Osca) i a Terradets (Lleida).

L’escalador del Matarranya Santi Gracia va mostrar la seua satisfacció pel repte aconseguit. “Estem super il·lusionats per lo que hem fet”, va destacar, i va afegir que “no mos esperàvem revalidar el Campionat d’Espanya. A part d’això, hem guanyat amb major diferència que l’any anterior”, on van guanyar només una prova. Gracia va definir la temporada com a “rodona. Ha estat un gran èxit. I l’entrenament i la preparació han estat molt forts perquè a nivell competitiu hi havie més nivell que l’any passat. La gent escale molt, corre molt i està molt preparada”.

La Copa d’Espanya de Rallies d’Escalada és un campionat que conste de tres proves i que destaque per la seua duresa. La primera prova es dispute a Riglos lo mes d’abril, mentre que al maig arriben les proves de Terradets i Calp. Al Rallie d’Escalada hi ha 30 cordades participants i són proves que duren un total de 12 hores. Per a fer la primera via sempre hi ha un sorteig. Però a partir d’allí cada equip d’escaladors fa les vies que considere més convenients. A major dificultat, major puntuació. I quant més llarga és la via, generalment més punts.

Gracia va destacar que al Rallie “cadascú té la seua pròpia estratègia, i cada vegada cal variar-la en funció de lo que fan los teus rivals”. Una vegada l’equip arribe a dalt del penyal, cal baixar fins a la base de la paret per a tornar a pujar. “Una vegada a dalt, baixes corrent i tornes a pujar en vertical. I així tot lo dia”, va concretar l’escalador de Valderrobres, qui va definir el Rallie com “una prova de resistència física brutal. Cal estar bé físicament, cal estar molt bé aeròbicament i cal estar molt bé mentalment, perquè has de saber triar la via correcta per a sumar més punts”.

» La coordinació
Al món de l’escalada, un dels factors més importants és la coordinació de les parelles. “Has d’estar amb un company que et portos molt bé, que et compenetros molt bé i que sàpigues que quan a un li done la pàjara, l’altre respondrà i tirarà”, va explicar Gracia. L’escalador matarranyenc va remarcar que “en 12 hores passen moltes coses. Sí! Hi ha zones d’avituallament. Però quan t’agafe una pàjara se passe bastant malament”. Entre els símptomes que pateix un escalador quan porte moltes hores pujant parets estan los calambres, s’agarroten los dits i se’t tanquen les mans.

A este tipus d’esport també és molt important controlar l’ansietat. Santi Gracia va apuntar que “s’ha d’estar molt tranquil” en moments delicats “perquè si no, s’acabe la prova”. De fet, Robert Vidal va patir molt a la prova de Riglos, sobretot perquè va ser una jornada marcada per altes temperatures i la deshidratació del cos. Gracia va explicar que a aquella prova “alguns escaladors van haver de ser atesos pels mitjans de rescat i els equips mèdics”. Per la seua banda, a Terradets va ser l’escalador del Matarranya qui va patir una mica. Però finalment, Gracia i Vidal van guanyar les tres proves.

Buscar les causes que van motivar a estos dos escaladors a participar a la Copa d’Espanya de Rallies no és fàcil. Lo propi Santi Gracia va reconèixer que “va eixir de la nit al dia. No teníem intenció de participar a una competició, però el format d’este tipus de modalitat mos va agradar molt. Ere d’un estil diferent. No ere un rocòdrom ni un pavelló, sinó al aire lliure, amb molt bon ambient”. Un dia, escalant les Roques de Masmut, ell i el company de Traiguera van veure que es compenetraven molt bé. I d’allí va eixir la decisió de participar a la prova.

» Ara, a descansar
Santi Gracia també va explicar que “l’escalada va relacionada i associada a una forma de vida”, però que cadascú “s’ho ha de prendre com ho considero convenient”. Pel que fa a la participació en altres competicions d’estes característiques de nivell internacional, per ara no s’ho han proposat, sobretot per l’esforç econòmic que això supose. Ara, i després de revalidar el títol de la Copa d’Espanya de Rallies, l’escalador de Valderrobres va defensar que “no parlem de lo que farem. Ara només t’apetix descansar i estar en almívar una setmana o dos”.

Més informació: