A CAU D’ORELLA: “Societats a contracorrent”


VIOLETA TENA

L’entrevista que Andreu Buenafuente li va fer dimarts passat a Mònica Oltra ha corregut per les xarxes socials com la pólvora. La diputada per Compromís, què amb la seua forma de fer política ha seduït bona cosa de joves i desencantats, va eixir-se’n ben airosa i va demostrar que, a menys que la fama ens la malbarate, estem davant d’una professional de la cosa pública de llarg recorregut. Siga com siga, de l’entrevista em quedo amb un dels comentaris de Buenafuente. Li deia, el presentador català a la valenciana, que no entenia què passava amb el País Valencià, un territori on convivia, d’una banda, una majoria aplastant del PP i, d’un altra banda, una societat civil desenfadada i conscienciada que en res no s’asembla al patró de votant popular. Una “anomalia” va arribar a dir el presentador català.

I no li falta raó, al Buenafuente, perquè el que ocorre al País Valencià té alguna cosa d’anòmala. És, el nostre, un país bicèfal, on conviuen, alhora, una majoria social que vota una dreta conservadora, arrogant i clientelista; i un segment social genys menyspreable en nombre que es veu obligat a nadar contracorrent front al poder institucional del PP. Mentre tots els estaments del poder estan copats per un PP omnímode i petri, la societat civil s’ha hagut d’articular en una mena de Résistance a la valenciana, un batalló d’entitats cíviques sense més oficials que l’estima pel país. Les formen, aquestes entitats, gent heterogènia que hi dedica temps i diners de manera voluntariosa i altruista. Són, en el seu conjunt, un feix d’energia ben potent del qual els poders públics reneguen perquè no s’ajusten al seu discurs. La llista, dels qui formen part d’eixa societat civil al marge del poder és força llarga: Escola Valenciana, sensesenyal, Salvem el Cabanyal, Acció Cultural del País Valencià, les Nits d’Aielo i Art, l’Aplec dels Ports, el Col·lectiu de Músics Ovidi Montllor,…

Molts dels qui en formen part eixiran aquest dijous dia 9 de juny a manifestar-se pels carrers de València, Castelló i Alacant. En aquesta ocasió, el motiu de la queixa serà l’eliminació de les línies en valencià, un model que ha permés una mínima normalització del nostre idioma a les aules. Els qui ens oposem –a la nova norma- tornarem a eixir al carrer, pancarta en mà, per dir-los als qui tenen el poder que no volem que ens lleven la línia en valencià, però també per fer patent el nostre disgust. No és normal un país on la societat civil ha d’eixir al carrer cada dos per tres per defensar-se de les agressions del poder. Ho ferem fa dos mesos quan ens llevaren TV3 i ara ho hem de fer un altra volta. Tindre conviccions i estimar-se el país és una cosa ben gratificant, però haver d’anar sempre a la contra és realment cansat. Qui guanyarà el torcebraç?.

Més informació: |

/span> comentaris

  1. Molt gran!!!! Vaig a compartir-lo al FB i twitter ;)

  2. Josep Vicent Marqués va publicar un llibre que es deia País perplex, el qual si no l’has llegit te’l recomano.
    Ara en este article parles molt bé de mònica oltra, la llàstima és que en un article teu anterior, parlaves de “partits minoritaris” en un cert to de menyspreu cap als partits valencianistes, als quals no els donaves llarga vida, sobretot pels teus comentaris contra Compromís o el Bloc. Per tant, com a analista electoral no et podries guanyar la vida, és igual.
    Ací copio el teu comentari:
    “””””L’esquerra i els nacionalistes –o el que és el mateix, allò que batejaren com Compromís pel País Valencià- ho tindrà ben complicat per superar la baula del 5% i accedir a les Corts. El vergonyós espectacle que van oferir a principis de legislatura –quan Esquerra Unida es va partir en dos i una de les faccions va arrossegar amb ella al Bloc- és un llast que de ben segur els passarà factura. Amb l’esquifit segment de vot d’esquerres i nacionalista manifestat en les últimes conteses, es fa difícil pensar que la concurrència de dues opcions polítiques a les eleccions puguen reeixir separadament. Bloc, Iniciativa (facció escindida d’Esquerra Unida) i Esquerra Unida no s’haurien de sorprendre si els votants els castiguen per la seua indolència.””””

    Ara, almenys en este article, hi veig un altre to, ho celebro.
    Un altre país és possible.

  3. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    Compromís pel País Valencià(Partit Pancatalans)
    Partit Popular i PSPV (Partits espanyolistes),
    que mos quede? hi ha algun partit pur valencia(nacionalista valencia?)
    CUAN MES PESADA ES LA XARXA CATALANISTA (BLOC , COMPROMIS ) MES CREIX EL REGIONALISME ESPANYOL ( PP , PSPV ) I ES DESTRUEIX L’IDENTITAD VALENCIANA.