La cúpula del PAR dóna via lliure als seus candidats a l’hora de pactar als ajuntaments



comarquesnord.cat, Alcanyís
» divendres, 3 de juny de 2011

La cúpula del PAR va anunciar el dimecres als càrrecs electes del partit al Baix Aragó Històric que tenen via lliure a l’hora de pactar als ajuntaments. En concret, los president, vicepresident, secretari general, president intercomarcal i secretari d’organització del PAR se van reunir dimecres a la tarde a Alcanyís amb los candidats del Baix Aragó, Serra d’Arcs, Baix Martí i Matarranya. Allí, la cúpula del PAR va explicar que el pacte global a Aragó quede exclòs perquè no es compleix. En este sentit, lo president del PAR, José Ángel Biel, va destacar també que “hi haurà pacte territorial”, però amb “pautes diferents per als ajuntaments, les comarques i les diputacions provincials”.

A més, segons afegeix ‘Diario de Teruel’ en una informació del dijous, lo que passo als ajuntaments serà un punt de partida que tindrà en compte el PAR. I en este sentit està l’alcaldia d’Alcanyís, on a la capital del Baix Aragó lo PP i PAR van ser les forces més votades i només se porten 108 vots de diferència. Pareix ser que a Alcanyís seran necessàries reunions i un pacte per l’alcaldia, ja que cap partit polític va obtindre la majoria absoluta. Però la cosa és més complexa, ja que tant lo candidat popular, Gracia Suso, com l’aragonesista, José María Fuster, volen ser els nous alcaldes d’Alcanyís. A més, tampoc hi ha hagut contactes per a conformar futurs ajuntaments.

Lo president del PAR també va afirmar que el consistori d’Alcanyís està en les mateixes condicions que la resta d’ajuntaments del territori. “Lo que aquí es faci ha de dilucidar la candidatura”, va dir. Segons explique ‘Diario de Teruel’, José Ángel Biel va concretar que “lo PAR d’Alcanyís té previst prendre la iniciativa i plantejar una proposta d’acord per a formar el govern”, però va afegir que “si ho aconsegueixen, bé. I si no, traurem les nostres pròpies conseqüències”. Cal tindre en compte que al Matarranya també hi ha 5 ajuntaments per constituir-se. Beseit (3 PP, 3 PSOE, 1 PAR), Calaceit (4 PSOE, 4 PP, 1 Entesa), Fontdespatla (3 PAR, 3 PP, 1 PSOE), Massalió (3 PSOE, 3 PP, 1 PAR) i La Freixneda (3 PP, 2 PSOE, 2 PAR), on lo paper del PAR és clau.

» ‘No’ al pacte global
Lo president del PAR no va voler parlar de possibles acords a nivell autonòmic, i va advertir que “cap partit mos demano un pacte global al territori, perquè fa un any vam dir que no l’haurie i, si això és condició per a alguna cosa, que s’oblidon perquè esta condició és impossible”. A la vegada, Biel va reconèixer que encara no ha mantingut contactes amb la candidata electa del PP a les Corts d’Aragó, Luisa Fernanda Rudi, i va afegir també que a la Comissió Executiva no s’ha plantejat cap qüestió referida a un possible pacte autonòmic. A més va ressaltar que fins que no es conformon los ajuntaments, les comarques i les diputacions provincials no hi haurà negociacions autonòmiques.

La “clau nacional” en què s’ha desenvolupat la campanya electoral ha propiciat, segons Biel, un escenari a Aragó “bastant complex”, amb 30 diputats a la dreta, altres 30 a l’esquerra i 7 del PAR al centre. Biel, per a qui el bipartidisme viscut a les eleccions “ha radicalitzat una mica la vida política a Aragó”, va explicar que els pactes a nivell autonòmic “necessiten, com la cuina, calor i temps”. No obstant, va assegurar que tot i no haver-se fet cap referència a l’executiva a un pacte a nivell autonòmic, “tinc una idea bastant clara per on hem d’anar, però per ara me la guardo i no vull donar indicis, perquè insisteixo en què l’escenari polític és molt complicat”.

Més informació: | | |