80 aniversari de la declaració com a Monuments historicoartístics de Morella



comarquesnord.cat, Morella
» diumenge, 5 de juny de 2011

Morella ha commemorat el 80 aniversari de la declaració com a Monuments Nacionals historicoartístics del Castell, les muralles i l’església Arxiprestal. L’acte central va ser una visita guiada que va conduir el director dels Museus de Morella, Carles Ripollés, amb l’originalitat que es va caracteritzar de Marcelino Domingo Sanjuán, el Ministre d’Instrucció Pública i Belles arts que va confirmar la protecció oficial l’any 1931. Aquest decret va ser una de les primeres decisions del Govern Provisional de la Segona República, solament set setmanes després de proclamar-se el nou règim.

La visita es va iniciar en el Portal de Forcall, una de les torres del conjunt emmurallat de la ciutat, on es van reunir veïns i visitants que van seguir amb atenció les quasi dues hores que va durar el recorregut. La primera part de l’activitat es va centrar en una de les zones en la qual delimita la muralla, pujant per l’Hort del Baró, per a continuar pels principals carrers de la localitat. Una de les parades va ser en l’antic Casino Republicà, actual edifici Bancaixa i Casa de Cultura. En aquest punt, el ‘Ministre-guia’ va oferir als assistents una còpia de la Gaceta de Madrid del dijous 4 de juny de 1931 en el qual apareixia publicada la decisió del Govern de protegir els monuments de Morella. Un document que signava el President del Govern Provisional de la República, Niceto Alcalá-Zamora i el propi Ministre Domingo.

Els participants van visitar després l’església Arxiprestal per a culminar en el Castell que es va ambientar per a l’ocasió amb una bandera republicana en l’entrada al costat d’un cartell amb el Bàndol del 15 d’abril de 1931 en el qual el llavors alcalde, Matías Sangüesa, anunciava la proclamació del nou règim i culminava amb un “Morellans: visca la República Espanyola”. En el seu interior es van realitzar diferents parades en els espais més emblemàtics com davant de l’estàtua del General Cabrera, en la Porta Ferrissa o on estava situada la presó.

El final del recorregut va ser en la plaça més alta de la fortalesa, on Carles Ripollés assenyalava que “la protecció va arribar en un moment en el qual els monuments estaven caient, així com el Castell estava en un procés d’abandó després del seu ús militar i era necessària aquesta decisió”. El guia de la visita indicava que “el decret reconeix des de la cultura valores que s’han de conservar, sent necessari actualment un manteniment continuat.

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, destacava que “el patrimoni és un símbol de la nostra identitat i un actiu per a la promoció econòmica”, així com creu que “invertir en cultura és invertir en futur com les actuacions que s’estan desenvolupant en aquests moments en el Castell amb les obres del 1% cultural del Ministeri de Foment”.

» VÍDEO: Visita als monumets de la Morella amb Marcel·lí Domingo

Més informació: | | | |