Un any sense TV3 a Morella


comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 8 de juny de 2011

El dimarts de 7 de juny de 2011, ha fet un any que la part central de la comarca dels Ports va deixar de vore els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, després de vint-i-sis anys de recepció normal del senyal televisiu.

Com se sap, l’ajuntament de la ciutat va ser amenaçat per la Generalitat amb una multa d’un milió d’euros si no tallava el senyal de la televisió pública catalana, i com que això representa la tercera part del pressupost anual, va haver de cedir. Pel que fa a la resta de la comarca dels Ports, trenta-nou dies abans l’amenaça econòmica havia aconseguit el mateix efecte sobre la vila de Catí. I uns mesos més tard, la mateixa pressió econòmica va aconseguir tancar el repetidor d’Acció Cultural del País Valencià a la Plana, el senyal del qual és necessari per a la recepció de TV3 al sector de Vilafranca.

Durant este any, especialment quan es va enfosquir la part de la Plana i algunes forces vives van haver de moure’s finalment, “hem constatat un cop més l’existència d’una centenària frontera mental que va per Almenara: al nord unanimitat política i social total a favor de TV3, al sud es veu que no”, asseguren en un comunicat fonts del Centre d’Estudis dels Ports (CEP)

Des del CEP s’ha recordat que “els portencs tenim molta faena, només en seguir mantenint viva i funcionant esta part de muntanya que a finals del segle XIII, per la insistència de Jaume I i de Pere el Gran, va acabar formant part del regne de València, després d’unes quantes dècades participant de les institucions aragoneses, i fins i tot amb una part de la comarca, la Tinança de Benifassà, que en un primer moment va ser poblada com a part del terme general de Tortosa. Deu ser per això que som rars -diuen que “catalanegem”!- i que també som gent formal i ferma com els aragonesos. Que no exterioritzem la nostra opinió de manera cridanera i ostensible, com és propi de més al sud, no vol dir que no estiguem indignats. Però és que som portencs, és a dir discrets, en tots els sentits que la paraula té als diccionaris.”

L’entitat cultural diu que “Som pocs. No acamparem davant l’oficina més pròxima que tinga la Generalitat, que deu ser l’Oficina Agrària de Morella, o la de Vilafranca si encara hi queda algú, perquè els forestals se’ls van emportar a Sant Mateu i per a la resta cal anar a la terra baixa: a Vinaròs o a Castelló. Tampoc tallarem els corredors Mediterrani i Ibèric per a incomunicar el País Valencià amb el nord, com ells sí que fan amb les ones. No tirarem pedres a la nostra teulada”, el que completen assegurant que “el fet de dedicar-nos a tirar per avant la comarca amb el nostre treball quotidià a la càtedra, al taller mecànic, a la cuina o al mas, no ens fa oblidar que seguim volent vore les televisions públiques de les comarques veïnes (Aragón Televisión, Televisió de Catalunya…) i que les sentim tan -o més- pròpies com la que emet des de Burjassot”.

Fonts del Centre d’Estudis diuen que “potser només tenim la força de la paraula, però això és un signe d’humanitat”.

Més informació: | | |

1 comentari

  1. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    Tinc que dir que el dia 4 i 5 es podia vore tv3 i television aragon a VILAFRANCA DEL CID , BENICARLO I VINAROS, ¿…….?.