Els alumnes de l’institut descobreixen l’orgue de Fontdespatla en una jornada de portes obertes



comarquesnord.cat, Fontdespatla
» divendres, 17 de juny de 2011

Los alumnes de 1er d’ESO del IES Matarranya van viatjar el dijous 16 de juny fins a Fontdespatla dintre d’una jornada de portes obertes que va servir per a conèixer l’orgue de la localitat. L’activitat, que se celebre per tercer any consecutiu, està emmarcada dintre del Cicle d’Orgue del Matarranya que organitze tots los estius la Comarca i que enguany (degut a l’austeritat) oferirà dos concerts, un d’ells a Mont-roig i l’altre a Fontdespatla.

Pel que fa a la jornada de portes obertes, esta va acollir tres activitats simultànies. Los alumnes de 1er d’ESO es van dividir en tres grups i cada un d’ells va passar per les tres activitats que va acollir Fontdespatla. La principal d’elles va consistir en lo descobriment de l’orgue de Fontdespatla, un instrument musical completament restaurat i molt complet, i que van tindre l’oportunitat d’escoltar de la mà de la musicòloga Ester Ciudad.

En concret, Ester Ciudad i Ismael Villanueva van fer un recorregut per la història dels instruments de tecles i van explicar cóm funcione l’orgue i de quins tipus de tubs està composat. A més, i gràcies a la col·lecció d’instruments que regenten, Ester i Villanueva van portar fins a Fontdespatla tres instruments que molts dels alumnes que van participar a la jornada de portes obertes desconeixien. Se tracte del clau, del piano-forte i del clavicordi.

A banda d’este taller musical, los alumnes de 1er d’ESO també van participar a una gimcana pel poble de Fontdespatla amb l’orgue com a rerefons. Coincidint amb la seua estada pel poble de la zona alta del Matarranya, los estudiants de l’institut també van anar a les instal·lacions Tres Reyes per a conèixer l’elaboració del pernil. Després d’un intens dia per Fontdespatla, cap a les dos de la tarde los alumnes van tornar a l’institut.

Més informació: | | |